torsdag 30 april 2009

Att äntra Europaparlamentet

5,1% till Piratpartiet enligt opinionsundersökning (Metro, DN, Aftonbladet, Expressen). Det är ju kul, om än kuriosa. 1496 personer är inte direkt representativa för alla Sveriges 9 miljoner. Speciellt i fallet Piratpartiet tror jag resultatet avgörs i själva urvalsprocessen när man väljer respondenter.

Är de inte insatta Internetanvändare så förstår de antagligen inte varför man ska rösta på "folk som bara vill ha saker gratis". Samma sak gäller ålder. Unga människor har större vana att bestämma självständigt. Lite äldre människor röstar som de gör för att de alltid har gjort det. Vilket i sin tur antagligen beror på att deras föräldrar röstade så.

Jämför resultatet med tidningarnas egna resultat: i DN skulle 69% kunna tänka sig rösta på Piratpariet i Metro är det 84%. Vad är då skillnaden? Jag skulle utan tvekan säga Internetanvändning. Frågar man på Internet får man betydligt högre siffror än om man frågar afk.

Dessutom tvivlar jag på att Piratpartiet skulle ta röster främst från V och Mp. Det är nog snarare relativt jämt spritt bland alla som har en frihetlig inställning. Den väsentliga uppdelningen i politiken är inte längre mellan högern och vänster utan mellan de som vill se ett öppet och fritt samhälle och de som vill stänga, kontrollera och övervaka samhället.

Jag tror det är viktigt att få människor att förstå att detta inte i första hand handlar om fildelning eller upphovsrätt, det handlar om hur hela samhället ska se ut! Redan nu har Internet på ett eller annat sätt nästlat sig in i den mest teknikfientliges vardag, om inte genom en fildelande familjemedlem så genom jobbet. Om några år kommer större delen av all kommunikation ske över nätet. All information och alla resurser kommer finnas online. Vill vi då verkligen att överlobbade politiker ska ha förvandlat Internet till "en kommersiell tjänst"?Intressanta länkar:
http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/piratpartiets-eu-kandidat-har-segervittring-1.856036
http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article429253/Propagandaseger-for-populara-pirater.html
http://www.piratpartiet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Creeper