fredag 24 april 2009

Pirater måste försörja artister

Nej, vi ska inte ge pengar till upphovsrättsmaffian, men faktum kvarstår att det behövs nya modeller för artister och konstnärer att få in pengar.

Och ett är säkert: det är inte från upphovsrättsindustrin de här modellerna kommer!

De är det största gänget bakåtsträvare den här planeten sett (förutom katolska kyrkan möjligtvis). De förlängde nyss upphovsrätten från 50 till 70 år! Jag säger "de" för det är inte folket som gett uttryck för en önskan att få igenom en förlängning. Det här är enbart till för att de ska kunna ta betalt för äldre musik som de köpt "upphovsrätten" till. Bara det faktum att någon annan än upphovsmannen kan äga upphovsrätten är bevis nog på att det bara är schimärer för deras penga-, makt- och kontrollintresse.

Förslagen måste komma från oss. Jag menar inte att man ska börja betala för det som ska vara fritt tillgängligt. Men det finns andra sätt att skapa kommers. Tror alla är tämligen överens om att upphovsrättsindustrin är den stora proppen i systemet. För att använda ett av deras egna mantran: "man ska minsann inte åka snålskjuts på artisternas arbete!"

För det är ju det upphovsrättsmaffian gör!

De slår med näbbar och klor för de förstår att de inte behövs längre. Deras enda vapen är den kontroll de skaffat sig över marknaden De är dinosaurer och Internet är den illabådande meteoren i skyn.

De funktioner t.ex. ett skivbolag fyller är: produktion, tillverkning, distribution och marknadsföring.

Produktionen av själva skivan är en försvinnande liten del som ofta läggs ut på oberoende studior. Dessutom är det nästan alltid artisterna själva som betalar för den! Så där behövs de inte egentligen.

Tillverkningen av själva CD/LP-skivorna försvinner helt.

Distributionen står gratis tjänster på Internet för. Tänk vad underbart att man inte längre behöver betala för att få sin musik distribuerad. Att The Pirate Bay och MySpace förmedlar det helt gratis!

Marknadsföring: Här finns fortfarande en funktion att fylla. Bäst för artisterna överlag (i sann utilitaristisk mening) är om detta inte sköts av stora monsterkarteller som nu. Förhoppningsvis förminskas deras makt så att fler artister får möjlighet att komma fram till allmänheten. Som det är nu väljs kommersiellt säkra kort ut och får allt medialt utrymme. Har du aldrig undrat varför alla radiokanaler spelar samma musik?

Så...hur kan branschen se ut i framtiden?

Det är dags för andra att visa vägen!Intressanta länkar:
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/langre-upphovsratt-for-musik-1.850992
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/nytt-lagforslag-vill-forlanga-upphovsratten-1.817887

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Creeper