onsdag 22 april 2009

En välkommen respit!

Det blev ett rungande JA till tillägg 46 när Europa parlamentets industriutskott röstade sent i går. 40 röster för och endast två emot (enligt europaportalen.se).

Jag hade fel när jag svartmålade utgången!
Jag älskar att ha fel!

Av tre styrande organ i EU (ministerrådet, parlamentet och kommissionen) har vi alltså ETT som hittills står på vår sida! Det är guld, och jag är stolt över mina nya hjältar Lena Ek (C) och Eva-Britt Svensson (V).

Tyvärr betyder ett ja till individens rättigheter och ett nej till att lagligt kunna kränka dem inte alltid att det blir så. Ministerrådet har flera gånger tidigare hindrat förslaget och det ser likadant ut nu som då. Det hela avgörs den 5:e maj!

Varför tycker de så olika? Båda instanserna består av folkvalda, parlamentet direkt och ministerrådet indirekt. Kan det vara så att avståndet mellan folket och deras representanter är mycket längre när regeringar skickar delegater till ministerrådet? Någonstans på vägen förlorar de greppet om vad folk vill ha...ungefär där står lobbyisterna som gamar. Med champagne, fem stjärnor och vältalighet väver de en världsbild kring delegaternas som resonerar illa med folket.

Tyvärr vet vi alla att de stora privata ekonomiska intressena står politikerna närmare än oss. När Sarkozys förslag, om att människor ska kunna stängas av från Internet efter att ha blivit beskyllda för illegal fildelning tre gånger, röstades ner i EU vände han sig till ordföranden och ville att man skulle ignorera utslaget och rösta igen. Precis så som de nu ska göra efter att samma förslag röstades ner i Frankrike. Som tur är var det lite för uppenbart odemokratiskt för EU.

Nu står hoppet till att tillräckligt många folkvalda inser att de demokratiska värdena står på spel. Jag har sagt det förr: det här handlar inte om fildelning!

Vi har nu fått en liten respit och måste använda den till att göra människor uppmärksamma på vad som händer! Det är dags att vi får in en politiker i EU som inte dukar under för lobbyisterna och som inte har en partipiska hängande över sig. En som helt ut kan företräda alla vi som inser att de demokratiska värdena och det öppna informationssamhället är under attack. Som tur är har vi precis en sådan, han heter Christian Engström, och jag tycker du ska rösta på honom i EU-valet!
Christian Engström (pp)
Läs hans blogg
Hans inlägg på Europaportalen

_____________________________________________

Läs gärna de här artiklarna och notera att de alla är samma artikel. (TT = Bonniers)
Säg sedan att gammelmedia inte kontrollerar nyhetsflödet!

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1541966/eu-nej-till-att-stanga-av-fildelare
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article4960544.ab
http://sydsvenskan.se/digitalt/article427684/EU-nej-till-att-stoppa-fildelare.html

DN och Metro orkar dock skriva egna artiklar och det tackar jag för!:
http://www.dn.se/kultur-noje/eu-nej-till-att-stanga-av-fildelare-1.849460
http://www.metro.se/2009/04/21/34055/nu-rostar-eu-om-internets-framtid

1 kommentar:

  1. Jadu... allt ska styras.... ingen går säkert. Är de inte FRA så e de nå annat. //Tess

    SvaraRadera

 
Creeper