söndag 7 juni 2009

Jan Guillou - den häcklande översittaren


Jan Guillou går i dagens Aftonbladet ut och häcklar både Lars Gustafsson, för att denne väljer att rösta på Piratpartiet, och vad han kallar "nätmobben"... det är vi det.

Det första jag noterar är att det inte finns några bloggar länkade till Jan inlägg. Det är inte så konstigt då Jan föredrar att få pladdra på oemotsagd. Det ska han inte få göra.

Genom hela texten häcklar han Gustafsson för "hans bitterhet över att inte längre ha några läsare". Hela sju gånger hinner han med att häckla Gustafsson för att denne inte säljer lika många böcker som Jan själv. Det här är så lågt och illvilligt att man blir mörkrädd.

Som förevändning för att häckla svarar Jan på tre argument som Gustafsson levererat. I vanlig ordning sätter sig motståndarna till fildelning inte in i frågan överhuvudtaget utan upprepar istället gamla mantran.

Argument 1: Som svar på argumentet att fildelning över internet är del av en oundviklig teknisk utveckling som inte går att stoppa menar Jan att det inte är teknik att stjäla andras arbete, det är en moralförändring.
För alla som är det minsta insatt är det uppenbart att Jan inte förstår argumentet. För det första så är upphovsrättsintrång INTE stöld! Det är patetiskt att Jan tydligen tror att upphovsrättslagen finns under brottsbalken. För det andra så ÄR det en oundviklig teknisk utveckling så länge vi har ett öppet internet! Det ENDA sättet att stoppa fildelningen av Jans böcker är att stänga ner det öppna internet, och det är den linje Jan nu förespråkar. En linje där kontrollmekanismer, som övervakar människor och kränker både brevhemligheten och människors privatliv, sätts i bruk.
Ja, Jan...det här är en moralförändring och det är DU som står för den!

Det är skrämmande att mannen som en gång avslöjade IB-affären nu själv är beredd att låta kontrollera och övervaka det bästa demokratiska redskap världen någonsin har sett. För det FINNS INGET ANNAT SÄTT ATT STOPPA FILDELNING!!! Något IPRED är bevis på.

Argument 2: Gustafssons andra argument är både mitt och Jans favoritargument: En fri fildelning skulle sänka de som sitter på toppen av mediaindustrin och kontrollerar vilken kultur som ska nå ut och till vem den ska nå ut. Nu är inte Jan direkt Warner Bros. men han är i Svenska mått en av de stora förläggarna och han regerar som han vill med titlarna på förlaget (se t.ex.Drougges artikel om hur Jan bestämmer att hennes bok ska tryckas gratis i 80.000 exemplar). Det lustiga är att han indirekt själv levererar det bästa argumentet för fri fildelning. Han påstår att det endast finns ett hundratal svenska författare som lever på bokförsäljning! Är det då verkligen värt att lägga grunden för ett totalitärt övervakningssamhälle endast för att den här lilla klicken av "dussinförfattare" ska kunna leva på sitt konstnärskap?

Argument 3: Under hela inlägget haglar de hånfulla kommentarerna mot Lars Gustafsson. Som svar på Gustafssons tredje argument, att det viktigaste för en författare som har något att säga är att nå fler läsare, säger Jan att Gustafsson, vars författarskap tydligen är att likna vid mediokert bloggande, minsann inte kommer få några fler läsare ens om hans böcker blev fria och gratis. Ja du Janne...det där var en moget och bra argument...

Vidare kommer tydligen Piratpartiets linje att medföra att alla bokhandlar läggs ner, alla förlag stängs, att ingen kommer trycka böcker och att den kulturella katastrofen blir ett faktum.

Alltså allvar, mannen! Är inte alla besticken i lådan?

Vi har haft fildelning av upphovsrättsskyddade verk i 10 år och bokförsäljningen bara ökar och ökar! Personligen köper jag fler böcker hela tiden. I stort sett ALLTID för att jag redan laddat ner en ljudbok av en författare vars böcker jag aldrig skulle chansa på att köpa annars.

Det här är verkligheten!

Sanningen är den att Jan Guillou, i likhet med Jonas Gardell, är hopplöst förlorade i en förlegad världsbild och en allt för osund egenkärhet. I Jans värld är det han som säger hur saker ska vara. Han behöver inte lyssna och han behöver inte kunna någon om saken i sig.

Alla oliktänkare är en del av pöbeln och man behöver inte bry sig om pöbelns argument, för "det där packet vill ju bara ha allt gratis"...

Jan, varför tror du att "nätmobben" är arg på dig?
Vi är likvärdiga medborgare i ett demokratiskt samhälle, men vi får inte komma till tals, och när våra argument väl bemöts så är det enbart med förakt och hånfullhet. Vi är plötsligt en pöbel, en mobb, snorungar som vill ha allt gratis och ingenting man behöver möta i en seriös debatt.

Men var inte orolig Jan, jag har aldrig gillat dina böcker och jag har aldrig gillat dig...jag lovar att jag ALDRIG kommer att fildela din dynga!


Beställde däremot nyss en bok av Lars Gustafsson...han verkar iallafall ha något vettigt att säga!

10 kommentarer:

 1. Lyssnade på Guillou och hans fru på Radion idag. Jan erkänner att han fortfarande inte kan skicka mail, han vet inte hur man gör (är kanske inte intresserad av att skicka mail). Han säger dock att han kan läsa mail.

  Hur som helst hindrar inte denna okunskap honom från att anse att internet inte är något vidare... Gubben skriver forfarande sina böcker på mekanisk skrivmaskin.

  SvaraRadera
 2. Jag har heller aldrig laddat ner nåt av Jan Gulliou och skulle aldrig någonsin kunna tänka mig att göra det heller. Mannen är så egotrippad och opåläst i de här sammanhangen att han tyvärr bara blir pinsam.

  Men alla ska ha rätt att uttrycka sin åsikt - så även Jan.

  Jag tror han är mest sur på att Piratpartiet snott hans förlags namn! :)

  SvaraRadera
 3. Ha ha, ja det förklarar ju en hel del...

  SvaraRadera
 4. Hahaha, Lars Gustavsson skrattar nog gott idag. Att kalla Gulliou för dussinförfattare var ju helt klart en invit till att plaska runt i sandlådan. När Gulliou sen hugger på kroken, blir det hela mest skrattretande.

  Gustavsson kör med finess, Gulliou som en bulldozer. Gammal är fortfarande äldst.

  /Smen

  SvaraRadera
 5. Guillou har missförstått något väsentligt, som Unni Dougge förstått. Ska man beklaga att Janne är en föredetting som förlorat all förmåga till konsekvensanalys?

  SvaraRadera
 6. Är det kanske så att Guillou inte laddas ner så frekent? Han kanske är sur för det. De författare som toppar nedladdningslistan är de som kommer att klara sig på sitt författarskap i framtiden.

  SvaraRadera
 7. Usch & fy, jag har köpt flera böcker av Herr Guillou. Den senaste ångrade jag gravt och nu ångrar jag att jag köpt dem överhuvudtaget.

  Det känns det skönt att kunna bojkotta den gamle gubbstrutten. Tänk vad rädd man kan bli för det man inte begriper! Hobbykommunist...

  SvaraRadera
 8. Jag har alla hans böcker och många av dem är riktigt bra. MEN, nu är jag så trött på personen Guillou att jag inte får lust att läsa något mer av honom, hur bra det än är.

  Han stöter ju verkligen bort sina fans. Det kommer att visa sig när hans nästa bok kommer att hans buffliga attityd kostat honom pengar, bokstavligen talat.

  Mig har han förlorat i alla fall.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att problemet ligger i att Janne aldrig kan erkänna att har fel, vilket leder till att även om han får så bra argument att han börjar inse det han missade från början så kommer han inte att ändra inställning.

  SvaraRadera
 10. Jan Guillou är inte bara en dussinförfattare, han är en trött och uppblåst kretin som inte ens förstår vad han själv skriver på sin utslitna gammel-skriv-maskin: "Detta är Lars Gustafssons tredje argument, nämligen att det viktigaste för en författare som har något att säga är att nå fler läsare. Jag instämmer."

  Nu undrar jag om den gode Guillou har blivit senildement på riktigt? Eller skjuter han fridlysta fåglar genom fönstret samtidigt som han försöker briljera med sitt överjordiska intellekt? I så fall är det inte konstigt om kulan gick rätt genom gammel-maskinen och rätt ner i foten.

  Guillou är ute och cyklar fullständigt i meterhögt snömos, men fattar det inte själv. Om han på allvar anser att; det viktigaste för en riktig författare inte är att bli mångmiljonär - utan att ha många miljoner läsare, då är det dags för Herr Guillou att börja omvärdera fildelning. Eller så kan vi kort konstatera att karln inte har något viktigt att säga.

  Men, vi vet ju alla att Herr Guillou inte är en riktig författare, han bara spelar kulturell, och penningen betyder mycket mer än ordet. Punkt.

  Ett bevis på att pekoralkreatören Guillou inte vet vad kultur är, är följande litterära härdsmälta: "Alla bokförlag skulle därmed komma att läggas ned. Alla bokhandlar, även de modernaste nätbokhandlar, skulle upphöra att existera. Ingen skulle trycka böcker. Det vore inte teknisk utveckling utan en kulturell katastrof."

  Okay, det är alltså bokförlag, bokhandlar och tryckerier som ÄR kultur enligt Gammel-Guillou!? Då förstår jag plötsligt varför hans egna "texter" ser ut som de gör... de har inget med kultur att göra utan är mer besläktat med sedelpressar. Det är istället businessen runtomkring ÄR kultur.

  Smart! Men jag blir ändå illamående när Sveriges störste (runt midjan) "författare" väljer att skriva bokhandlar, när bokhandel i plural heter boklådor. Kräääks på dig Gammel-Guillou!

  SvaraRadera

 
Creeper