måndag 18 maj 2009

Ansiktslöst svar till Jonas Gardell


Jonas, jag förväntade mig mer av dig! Att du uppenbarligen skriver i affekt är en klen ursäkt.

Först och främst är pöbeln en folkmassa med drag av masspsykos. Jag är en av de här hemska fildelarna. Jag går fortfarande på bio (mer sedan jag började fildela faktiskt), jag köper inte skivor längre i protest mot IPRED-lagen, men jag köper mängder av böcker, dina också. Jag kan garantera att jag sitter rätt ensam här vid datorn och har inte direkt någon högaffel inom räckhåll. Det förvånar mig att du väljer att bunta ihop folk så här fördomsfullt! Jag antar att du har erfarenhet av att själv bli hånad på det sättet! Det är kränkande att du kallar kampen för ett fritt Internet och ett fritt demokratiskt samhälle för pöbelvälde!

Det är också naivt av dig att tro att forntida härskare uppkom utifrån ett behov av att någon kunde upprätthålla lagen för att kunna skydda den svage. Alla tidiga civilisationer centreras kring en despot med oinskränkt makt som genom våld och förtryck härskade och regerar över de svage. Du borde öppna en bok om Mesopotamien och tidiga civilisationer någon gång. Nej, inte Bibeln!

Det är först i modern tid som lagen används för att skydda de svaga. Och det först efter att demokratiska medborgarrättrörelser kämpat, blött och dött under långa och ojämna kamper! Vad tror du att härskarna kallade dessa medborgarrättrörelser? PÖBELN!

Tänk efter hur du skulle reagera om någon kallade Pridefestivalerna för pöbelvälde!

Jag undrar om du verkligen har en så mörk människosyn att du tror att en människa, som inte övervakas och ställs till svars för sina handlingar inför högre makt, hemfaller åt brott och svineri. Det här passar inte riktigt in på min bild av dig. Kan det inte vara så att du mest känner dig sviken för att den som mordhotade och kränkte dig inte kan ställas till svars? Tror du verkligen att vi är djur om vi inte kontrolleras från ovan? För du vet väl vad den samhälls- och människosynen kallas? Den kallas fascism.


Frihet är kaotiskt


Jonas Gardells artikel i Sydsvenskan

14 kommentarer:

 1. jag känner mig personligen kränkt och är djupt sårad och förvånad över Gardells åsikt i saken och tyvärr tänker jag inte längre köpa hans nya bok eller ge support i form av att goutera hans roliga uttalanden, synd att man förlorare en sån god själ till Girighet, jag kan förväntat mig sådana uttal från den lilla snåljåpen Guillou och det chockad mig att en person som Gardell som man trott är en vettig person i alla dessa år, tar Guillou's sida istället för sina läsares, nej tvi. idag har han förlorat en trogen fan.

  SvaraRadera
 2. FFS, skall alla kändisar outa sig som snåljävlar?
  Jag kommer fortsätta att bränna alla mina böcker med folk som uppför sig idiotiskt och i protest ladda ned/boykotta dessas alster om det lockar.
  Nu får jag leta upp alla gardell böcker och jag hoppas innerligt att inte mark går samma väg eftersom jag gillar han...

  Usch, jag betalar gärna för mig men inte om "kändisarna" drygar sig, då skall de till arbetsförmedlingen!
  BNEA02

  SvaraRadera
 3. En intressant bild av historien som den ser ut i mitt huvud är att "civiliserade" samhällen styrts med järnhand och orättvisa medans "barbariska" samhällen våldsamt gör uppror mot hårda ledare och värnar om sjuka och svaga.

  Gör Sverige barbariskt, jag vill inte leva i ett civiliserat samhälle!

  SvaraRadera
 4. Piratbåten är en konstig båt. Precis som om den var av finaste lakris. Som ett bete har den lockat fram Girigheten själv ut i strålkastareljuset till allmän beskådan. Den slingrar sig som en mask och kan inte komma in i mörkret igen. Och till ytterligare förvåning har nu också Högmodet klädd i regnbågens alla färger men steppar så lustigt och ilsket att allt blir grått. Stönande sätter vi våra huvud i händerna. Vad skall lakrisbåten mer avslöja? Ohh vilken spännande föreställning...

  SvaraRadera
 5. Håller med Nennen. Nu tävlar kändisarna i sitt förakt av kreti o pleti. De som köpt deras Judasverk. FY FAN SÄGER JAG

  SvaraRadera
 6. Syntaxen i föregående kommentar blev lite fel. Men va då.. Jag är bara en anonymt förvridet ansikte i Jonas pöbelhop. Medan Jonas är en riktig röd nejlika.. They seek him there ..they seek him here.. they seek him in heaven .. they seek him in hell.. but they can´t find that damned Pimpernel (from The Scarlet Pimpernel) (nerladdad underhållning)(Gardell bortladdad)

  SvaraRadera
 7. Internet är fantastiskt. Röda nejlikan handlar om Adelsmännen som fightar med pöbelhopen. Här kommer de riktiga replikerna med Leslie Howard:

  “I’ve written a poem.”
  “Who sir? You sir?”
  “Yes sir, me sir.”
  “No, sir!”
  “Yes sir. Listen.
  —– “The Scarlet Pimpernel, by Sir Percy Blakeney, Bart.

  “They seek him here, they seek him there,
  “those Frenchies seek him everywhere.
  “Is he in heaven or is he in hell?
  “That damned elusive Pimpernel.”

  Även om Jonas Gardell skulle få huvudrollen i en ny uppsättning skulle jag aldrig gå och se den (eller ladda ner)Det hade blivit för mycket nutidsskräck för min smak.

  SvaraRadera
 8. Är det någon mer än jag som tycker att mr Gardell försvarar fascism?

  Borde inte han om någon förstå vad det är vi försöker försvara? Tror han på allvar att en diktator skulle försvara hans rätt att vara homo emot en trångsynt kyrka?

  SvaraRadera
 9. Gardell verkar ha glömt att i 30-talets Tyskland var Hitler den Gud som satte gränsen för kaos.

  Den gränsen måste upprätthållas. För att inte kaos skulle breda ut sig, lät han avrätta den pöbel (ett antal minoritetsgrupper) som han ansåg var ansvariga för övergreppen.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker resonemangen ovan är lite märkliga. Ni har gillat Jonas Gardell tidigare och, kan man anta, ansett att han har en del att säga. När han nu inte automatiskt godkänner er "rätt" att stjäla hans arbete och mordhota honom utan att behöva stå till svars så är allt han säger fel? Ni ska inte längre lyssna på hans argument?
  Kan det vara så att den artist ni uppskattade förr faktiskt är densamme nu, med den skillnaden att han säger något som innebär ett ekonomiskt avbräck för er?

  SvaraRadera
 11. Ned, ser du vad du skriver?

  Är vi småsinta och sura för att vi inte får mordhota honom? Hur kan du och Gardell, för han gör precis samma sak, förvänta er att vi ska tycka likadant om er nu som innan ni likställde oss med mordhotare och en feg pöbeln.

  De åsikter Gardell ger uttryck för stinker av människoförakt och översitteri. Ni som är emot fildelning kommer oftast farande med kränkande och rent lögnaktiga argument som helt dödar debatten.

  T.ex. att fildelning är stöld. Fildelning är kopiering och kopiering är inte stöld. Immaterialrätten finns inte under brottsbalken! Hur svårt ska det vara att förstå?

  Det handlar dessutom inte om fildelning, utan om hur långtgående kränkningar av den personliga integriteten vi ska tillåta för att upphovsrättsmaffian ska kunna sätta klorna i ännu mer pengar än de redan gör!

  Jag lever hellre i en värld med miljontals musiker men inga superstjärnor, än en värld med superstjärnor och total övervakning!

  ...FRA, IPRED och datalagringsdirektivet är alla stora kliv mot 1984...

  SvaraRadera
 12. Upphovsmaffian eller vad man nu skall kalla krafterna i lobbyverksamheten ger uttryck för en andemening och en känsla av att de med självklarhet skall ha en makt att tukta packet. Allt fler känner sig som hönsen på en djurfarm. Uppe på pinnarna skall dom färgglada tupparna högmodigt gala och domidera. Alltmedan den mystiska farmens ägare sitter i sin rullstol och kliar på sin angorakatt och smider planer på hur hönsen skall värpa ännu mer. Nu får det vara slut! Nu säljer vi äggen själv och tupparna får hoppa ner och börja kopulera som vanligt folk!

  SvaraRadera
 13. Ha ha, briljant liknelse =)

  SvaraRadera
 14. "Jag lever hellre i en värld med miljontals musiker men inga superstjärnor, än en värld med superstjärnor och total övervakning!"

  Oooh, så känner jag också :)

  Det är för övrigt rätt skumt att folk inte inser att anonymitet faktiskt är viktigt. Anonymitet ger också en större möjlighet till yttrandefrihet eftersom man slipper att ta personligt ansvar för vad man säger. Det är tråkigt att folk använder den friheten till att skicka mordhot, visst. Men anonymiteten är ju också ett måste för ett fungerande samhälle. För att helt ta bort anonymiteten måste man ju hålla koll på alla hela tiden, och förbjuda människor att använda kryptering för att skydda sig mot övervakning (annars fungerar ju de decentraliserade anonymiseringstjänsterna)

  Jag lever hellre under mordhot än utan möjlighet till privatliv :b

  SvaraRadera

 
Creeper