söndag 17 maj 2009

Demokratins spjutspets

Som för att bevisa vad jag skrev i mitt inlägg om civil olydnad har man i Lund hållt en ockupationsfestival inkl. tre tilltänkta ockupationer (he, he snacka om att jag moochar på deras cred) [DN, Sydsvenskan, SvD, Expressen & Aftonbladet] . DN skriver bl.a:

"I fjol ockuperade ett tjugotal personer ett övergivet hus på Kävlingevägen i Lund. Efter händelsen väcktes en debatt om ungas boende och bostadsbristen i Lund."

Utan ockupationerna hade den här debatten aldrig kommit igång. Den civila olydnadens exempel skapar debatt, sätter press på systemet att ta i tu med frågan och visar på möjligheten att stadkomma någonting utan att ha fått storebrors godkännandestämpel i pannan. Man får aldrig göra misstaget at tro att en demokrati endast är en byråkrati. Det här är demokrati!

Till alla upprörda "vänner av ordning" har jag bara en fråga: Hur tror ni att era fri och rättigheter kom till?

Till alla falnade gamla kämpar: kom inte med ert "på min tid var det en annan sak, jag menar vi stod upp för rättvisa, vi var inte ligister". Tiderna förändras inte, det är ni som förändrats.

Men viktigaste budskapet, som jag får filtrerat till mig genom media, är demonstranternas budskap till de egna leden: INGET VÅLD! (SDS)

Det är inte bara det att det är självklart att man aldrig kan vinna en våldsyttring mot de som har våldsmonopolet i samhället (polisen), utan även den grundläggande insikten att medlet är målet! Du är vad du äter så att säga. Den enda befriande revolutionen är den memetiska evolutionen. Dessutom sa min mamma alltid att det är dumt att slåss!

Jag har inte hunnit läsa bloggarna om ockupationsfestivalen och tar som bekant gammelmedia med en nypa salt, men jag blir enormt glad (och lite stolt) över polisens inställning till grundlagsskyddade demonstrationer:

"Demonstanterna ska få säga vad de tycker", Ewa-Gun Westford (artikeln i SDS).

Av erfarenhet vet jag dock att polisen har en förmåga att "bättra på sanningen". Det är inte säkert de fått demonstrera vidare även om de inte försökt ockupera tomma byggnader. Och jag vill nog se den där rörbomben innan jag tror på det. Jag var nere i Malmö när polisen slog ner en EU-kritisk demonstration för ett gäng år sedan. Det var efter den demonstrationen som det började dyka upp medborgarvittnen. Jag var inte med i demonstrationen och visste inte varför det var ett sånt pådrag så jag frågade en konstapel i kravallutrustning och han svarade:

"Dom har järnrör och brandbomber"

Det visade sig ju sen vara en ren lögn.

Alltså:
- Inget våld!
- Kolla källan!
- Agera!


Intressanta länkar:
http://sydsvenskan.se/lund/article431739/Sa-vaxte-ockupationen-fram.html
http://sydsvenskan.se/system/topicRoot/Husockupationerna_i_Lund/
http://sydsvenskan.se/lund/article432285/Sju-i-Lund-fortfarande-anhallna-for-valdsamt-upplopp.html
http://sydsvenskan.se/lund/article432293/Festivalen-rullar-vidare.html

10 kommentarer:

 1. Malmöpendlaren17 maj 2009 13:57

  Inget våld??? Hur definierar du stenkastare och såna som slänger smällare mot polisen? Antifascister? Fina "systrar" och "bröder" i det där tåget minsann!

  Fy!

  SvaraRadera
 2. Bostadsdebatten i Lund ny? Så här har det låtit varje år ända sedan 60-talet. Inga nya frågor och egentligen inte så farligt med bostäder eftersom de flesta som anstränger sig får en bostad och resten klarar av att pendla. Bara ett fåtal som vill bråka med polisen använder "bostadsbrist" som ursäkt.

  SvaraRadera
 3. Ickevåld? Jag var där. De sköt raketer och smällare mot hästar och några duvor som satt i ett träd, de stormade en fastighet. Polisen fann järnrör och tillhyggen, och anhöll sju personer för våldsamt upplopp. Tror du att man stormar en fastighet genom att pussa sig fram?

  Svinen som skräpade ner fina Lund skrek "Det är vi som är bostadskön". Säkert. Medelklassens gåsleversproletärer allihopa.

  De lundabor som tittade på såg uppriktigt ledsna och förskräckta ut.

  SvaraRadera
 4. Jag var också där.

  Det arrangörerna förespråket var "konfrontativt ickevåld" vilket beskrevs som att man inte fick kasta något PÅ någon eller SLÅSS med någon.
  Däremot var det okej att t.ex. bryta upp en dörr eller trycka sig igenom en poliskedja - med våld menas alltså att försöka fysiskt skada andra människor. Och det avhöll sig också demonstranterna från, därav ICKE-VÅLD (polisens batonger däremot, orsakade olika benbrott och sår på demonstranter).
  Att polisen anhållit någon för våldsamt upplopp bevisar ingenting alls, och eftersom det inte var något våldsamt upplopp så kommer det inte heller sluta med att någon döms för det.

  Idag har det iaf ockuperats ett hus på st Lars!

  SvaraRadera
 5. Jag kanske borde lagt till:

  -Läs igenom saken en gång till innan du far i luften!

  Ingenstans påstår jag att inte någon bland demonstranterna använde våld. Jag skrev om hur viktigt det är att INTE använda våld!

  Visst har det funnits bostadsbrist sedan 60-talet, men debatten kommer igång när någon gör någonting! Kom inte och säg att det funnits en livlig debatt hela tiden! De är förstås bra att folk kan pendla till Malmö, men de kan skratta sig lika lyckliga ifall de hittar en hyresrätt där som i Lund. Vad ockupanterna försöker visa är att det finns många TOMMA HUS i Lund som borde användas till bostäder! Blanda inte in antifascister i det här, det är bara korkat!

  Anonym 14:20, SÅG du hur polisen hittade järnrör och tillhyggen? Eller var det vad polisen sa till dig? Tyvärr är det inte samma sak nämligen! Jag var inte där, så jag vet inte. Anonym 15:06 var där, och jag litar mer på honom...

  Det är tydligt att ni som skrivit de tre första kommentarerna har starka åsikter om "bråkstakarna/antifascisterna/svinen". Ni borde prova att lugna ner er och ta reda på vad "svinen" faktiskt vill...

  SvaraRadera
 6. Dessutom "svinen som skräpade ner fina Lund" städade upp efter sig, konfetti och allt (http://twitter.com/sydsvenskan). Det är iallafall mer än vad man kan säga om vår kära poliskår som lämnar hästskit över hela stan...

  SvaraRadera
 7. DNME:

  Tillägg: Ja, jag såg faktiskt både vad polisen hittade i en ryggsäck (såg ut som knogjärn och rörbomb - men jag är ingen expert) samt hur folk i demonstrationståget sparkade på en polis vid det första inbrottsförsöket.

  Jag såg också hur det såg ut efter städningen, en aktivitet som mest liknar ett förkläde och publikfrieri.

  När det gäller våldsamt upplopp så filmar polisen för att kunna ha bevis (vilket jag också såg).

  Jag, som tror på dialog och ickevåld på riktigt, såg bara hur medelklassvänstern än en gång tar lagen i egna händer och slösar med skattemedel.

  Jag vet också vad ligisterna vill, och jag tror helt enkelt att det är fel väg att gå för att lösa bostadsfrågan. Att reta upp befolkningen och få dem fientligt inställda kommer inte att hjälpa vänsterns sak.

  SvaraRadera
 8. Obegripligt att bortskämda medelklassbarn tycker att "någon annan" dvs skattepengar borde finansiera deras boende. Det får faktiskt friska unga människor själva göra något åt och inte bara kräva att andra ska göra för dem. Finns det ingen stans att bo i Lund får ni flytta någon annan stan - så får andra göra.

  SvaraRadera
 9. Hmm...jag är en del av befolkingen och deras agerande har fått upp mina ögon för bostadsfrågan...så helt vilse är de nog inte.

  Det är slående hur tydligt fördomar skiner igenom när kritikerna tar till orda. Det är "bortslämda medelklass vänstern", "våldsvänstern", "de tar lagen i egna händer", "de borde få ett rejält kok stryk", "de slösar med skattebetalarnas pengar". Allt det här är ju faktiskt bara skitsnack.

  Får inte medelklassen säga ifrån när den ser något som inte står rätt till? Är det inte så att kritiker lever kvar i en sorts Marxistisk världsbild där arbetarklassen ska resa sig mot överklassen? Så ser inte världen ut

  SvaraRadera
 10. Det blev en hel del skadegörelse i de okuperade husen. Konstig nu när man vill göra en fredlig demonstaration och belysa ett samhällsfenomen. Men troligtvis är det kul att sparka sönder innerdörrar och vitvaror.
  http://sydsvenskan.se/lund/article432554/Blivande-bostader-slogs-sonder.html

  SvaraRadera

 
Creeper