torsdag 14 maj 2009

På måndag är cirkusen här igen!

OK, gott folk, då spänner vi musklerna för rond två. På måndag ska hovrätten visa rättssverige var skåpet ska stå. Åter igen syns The Pirate Bay i media. Visst, visst, det är bara samma gamla artiklar i ny form. Sunde (och alla vi andra) vill att förundersökningen och rättegången ska göras om p.g.a. jäv, mutor och undanhållande av bevis [Sundes blogg & Metro]. IPRED skrämmer ungdomar till att sluta fildela. Och Piratpartiet kan komma in i EU-parlamentet (vilket verkar skrämma upphovsrättsfolket och deras lakejer något enormt).

Vad har vi då lärt oss av första ronden? Jag har lärt mig att:
  • Politikerna, precis som alla andra, bygger sin världsbild på vad de ser runtomkring sig. Tyvärr ser de mest lobbyister och andra politiker.
  • Vi har politiska rättegångar i Sverige. Även med allt som rör The Pirate Bay åsidosatt råder det tyvärr inga tvivel om det. Carl "Wasa-nassen" Lundström (som jag inte har något till övers för) ska betala 30 miljoner kronor för att han tillhandahöll en Internettjänst [Expressen & Metro]. Jag blev påkörd för två år sedan, nu ska jag fan ta och stämma vägverket och kommunen jag bor i på samma grunder. Ska bara skaffa mig några lobbyister först. Det är faktiskt helt sjukt, och jag hoppas han lyckas smussla undan sina pengar innan kronofogden hittar dem!
  • KOLLA KÄLLAN! Det är nog det viktigaste av allt. I den ström av skitsnack och rena lögner är det viktigt att hela tiden kolla vem som står bakom uttalandet och varför. När tidningarna nu, för andra gången, skriver att vi fildelar mindre är det ett sätt att skrämma folk att sluta fildela [DN, Expressen, Aftonbladet & Metro ]. "När färre fildelar kan vi hålla mer koll på dig!". Men kollar vi källan ser vi att det är Sveriges Videodistributörers förening (läs:upphovsrättsindustrin) som ligger bakom. Undersökningen är baserad på 2700 respondenter. Hur många av dem som verkligen svarat framgår inte. Det är alltså egentligen mest tagtet ur luften. Men även om det var sant så är det betydelselöst.
    Givetvis går fildelningen i Sverige ner! Alla väntar i avvaktan på två saker:
  1. Att se hur långt IPRED-hundarna tillåts gå i sina kränkningar av folk.
  2. Att Ipredator kommer ur betastadiet. Det finns förstås andra tjänster som säkert fungerar bra, men om man har skapat världens största och bästa öppna torrentsite i stort sett helt ideellt så är man lite mer 1337 än konkurrenterna. Är man dessutom beredd att stå emot upphovsrättsmaffian och få ett års fängelse och 30 miljoner i böter istället för att stänger ner sin sida, då kan man lita på att de inte lämnar ut personuppgifter eller låter sig hunsas av rättsvidriga myndigheter! [Ipredator]
  • Alla i maktposition är partiska. När juridikprofessor Marianne Levin går ut och säger att domaren Tomas Nordström inte är jävig gör hon det som ordförande för just den förening som gör domaren jävig. Paragrafansikte talar med kluven tunga. Jag sätter då hellre min tillit till alla de opartiska domare som anser att han var jävig (DN & Metro]. Förresten så betyder jäv endast att det finns en misstanke om partiskhet ...och det kan vi väl sluta oss till att det finns.

Nu ska det bli spännande att se ur hovrätten reagerar. Kommer de skicka tillbaka fallet till tingsrätten?

Moraliskt sett tror jag de flesta inser att det är en jäv situation och att rättegången givetvis borde göras om. Men i en domstol kan det finnas prejudikat att ta hänsyn till och därför är det inte lika givet. Dessutom finns det en politisk aspekt i målet och den kommer bli tydligare ju längre processen går. Hela världen har intresserat sig för jävet och vi har mycket att förlora i världens ögon. Samtidigt är det en prestige förust att erkänna att vi sätter jäviga dommare på känsliga fall i Sverige. Det ska bli spännande attt se vilken väg hovrätten väljer. Oavsett om fallet skickas tillbaka till tingsrätten eller inte så kommer nästa rond inte sluta som den förra.

Det är helt otänkbart!


1 kommentar:

 
Creeper