måndag 15 juni 2009

Hur många kvadratmeter stort blir Palestina?

Vi har fått höra om hur judiska bosättningar på palestinsk mark har tvingats flytta under flera år. Vad de inte berättar är att på 10 nya bosättningar så är det 3 som försvinner - 7 står kvar. Jag har under många år ställt mig bakom Israel och judarnas rätt till en stat, men det blir allt tydligare att de inte kommer att nöja sig förrän Palestina inte längre existerar. Det kan ingen människa med någon moral överhuvudtaget ställa sig bakom! Den här kartan visar tydligt vad palestinierna utsatts för:

(Klicka på kartan för att få större)

I en kommentar till det här inlägget frågar Nemz efter källan till ovanstående karta. Det är givetvis riktigt att man bör vara nogrann med sina källor, speciellt i ett så här känsligt område. Jag hoppas bara att den källkritiken får leva kvar nästa gång vi läser om s.k. "vedergällningsattacker" från Israel.

Till saken; jag har inte kunnat hitta någon källa till kartan ovan, trots att den ofta förekommer runtom på nätet i olika versioner (t.ex. här). Jag hittade dock en liknande karta från "Permanent Observer Mission of Palestine to the United Nations". FN känns som en stabil källa.

(Klicka på kartan för att få större)

Det finns inte speciellt mycket kvar av de palestinska landområdena. Detta trots att flera FN-resolutioner ger palestinierna rätt till den mark de hade innan sexdagarskriget 1967. Nu går Netanyahu (DN, SDS, Aft) ut och säger att villkoren för att det överhuvudtaget ska finnas en palestinsk stat bl.a. är att "palestinierna måste erkänna Israel som en stat för det judiska folket". Vilket innebär att Israel inte är en stat för den miljon palestinier som bor i Israel.

Vad som återstår av Palestina kommer vara några kvarter avgränsade från varandra av Israelisk militär. Vad som kommer hända de palestinier som lever som andra klassens medborgare i Israel är ovisst. Den palestinska pogromen är nästan fullbordad.

Jag är besviken på hur det judiska folket, som jag i övrigt beundrar, har tillåtit sina makthavare att agera. Det fruktansvärda som hände dem under förintelsen ursäktar inte att de själva blir förtryckarna!

Vad jag undrar är vilket land vi ska ge palestinierna när vi inser vilket fruktansvärt övergrep de utsatts för.


29 kommentarer:

 1. Källhänvisning till kartan kanske? Vad är den baserad på? Vem har gjort den? Hur har statisktiken tolkats till att bli den bild som visas?

  Jag kan också kladda lite färg på en karta och ladda upp på internet, så bara det att det finns en bild betyder ju ingenting utan underlag, framförallt i ett ämne som är så otroligt polariserat som detta.


  Visst har palestinierna det jävligt svårt, men att sedan likställa deras situation med förintelsen är lite väl magstarkt.

  SvaraRadera
 2. Nu har jag uppdaterat inlägget med en karta till, denna gång med källhänvisning. Jag håller med om att man bör vara nogrann med sina källor. Det måste dock gälla åt båda hållen. Tittar vi på de senaste 20 årens nyhetsrapportering om Palestinakonflikten så är en förödande del vinklad och pro-Israelisk. Hur många gånger har vi inte hört talas om "vedergällningsattacker"? Hur kan det komma sig att Israel alltid anses ha rätt till vedergällning, men inte palestinierna? Vi får inte glömma att den ena parten har högteknologiska vapen, mediakontroll och bulldozers (att meja ner nybyggda palestinska hus med) medan den andra parten har stenar och självmordsbomber.

  Jag likställde inte deras situation med förintelsen, jag jämförde. För etnisk rensning är etnisk rensning oavsett hur frenetiskt man går till väga.

  Jag försöker på inga sätt nedskriva de vidrigheter som det judiska folket fick utstå under förintelsen! Jag applåderar den styrka med vilken de tagit sig ur den fruktansvärda kränkningen.

  En av de värsta sakerna med förföljelsen, och senare förintelsen, var att resten av världen stod och såg på och sa att den inget visste. DET är precis vad som händer i Palestina idag. Vi tror alla att det är en evig kamp mellan två lika motståndare. Det är det inte!

  Det är en ständigt pågående invasion som bryter internationella överenskommelser och kränker så väl folkrätten som de mänskliga rättigheterna.

  Att ett folk utsätts för etnisk rensning ger dem inget frikort att göra samma sak med andra...

  SvaraRadera
 3. Jag blir mer och mer irriterad över begrepp som 'judarnas rätt till en stat' som om det vore en bra sak med en stat för varje folk...? Lyfter man blicken och pratar om varje människas självklara rätt att ha en plats att vara, då är jag med, men en 'judisk', 'palestinsk' eller 'svensk' stat... Det ger en obehaglig klang. Lite som 'en stat för den ariska rasen' - och med det stora stödet till Avigdor Lieberman kanske den parallellen inte är så långsökt?

  Säger man att man är besviken på det judiska folket kanske man ska fråga sig varför man trodde att de skulle vara bättre än andra människor?

  Personligen skiter jag i vad som är judiskt, svenskt eller palestinskt. Anledningen att jag aktiverat mig i pro-palestinska rörelser (och det var länge sen nu) är helt enkelt för att palestinierna befinner sig i underläge - dödssiffrorna i den senaste konflikten, 1700 - 17 säger det mesta. hade det varit ett fotbollsresultat hade folk sett det orimliga i att placera parterna i samma liga, men eftersom det är politik hävdar vissa att ansvaret för en fredlig lösning ligger jämnt fördelat mellan de båda sidorna.

  Vansinne.

  Jag delar inte din beundran för det judiska folket. Jag beundrar inte palestinierna som folk heller. Det finns inga 'folk' jag beundrar. Människor som åstadkommer något kan jag beundra, men att klumpa ihop folk i stammar, raser och grupper och baserat på den imaginära och konstruerade samhörigheten hävda att de måste ha ett land, är att bjuda in den skitstorm vi ser i Gaza och på Västbanken.

  Lösningar...?

  "Hej Benji - Obama här. Ville bara ringa och säga att vi stryper vårt stöd till er om tre månader om ni inte är på väg mot en fredlig lösning då. Vi säger inget offentligt nu, så du har ett 'window of opportunity' att förhandla med palestinierna nu. Använd det, för vi tänker inte sitta och titta på medan ni tillämpar apartheid 2.0 längre. Ha en bra dag."

  knappast realistiskt att hoppas på, men visst vore det intressant att se hur det skulle falla ut?

  SvaraRadera
 4. Kolla in på min blogg för en historisk tillbakablick på denna konflikt som iaf fick mig att lyfta på ögonbrynen ordentligt.

  //Mr G

  SvaraRadera
 5. Området på kartan 1946 som namnges som Palestina har ingenting att göra med en futuristisk Palestinsk stat.

  SvaraRadera
 6. Israel accepterade delningen 1947. 5 arabstater anföll Israel.

  SvaraRadera
 7. 1949 till 1967, nästan 20 år var de gröna delarna ockuperade av Egypten, Jordan, Lebanon och Syrien som inte gjorde några försök att etablera en palestinsk stat. De skapade flyktingläger. Israel accepterade de fler än 800.000 judar som flydde från andra arabländer.
  Det var efter arabernas försök att igen eliminera israel som gränserna utvidgades. Egypten ville inte längre ha Gaza.

  SvaraRadera
 8. Om Israel accepterar 1 miljoner araber varför måste en Palestinsk stat vara juden frei?

  SvaraRadera
 9. Jordan ingick i det Palestinska mandatet. 2/3 av befolkningen definierar sig som palestinier.

  SvaraRadera
 10. På längre sikt är det nog den judiska staten som är i underläge, och kan nog inte fortsätta existera som judisk stat.

  "Israel is now incredibly dependent upon non-Jews for its own defense and, moreover, rules over millions of other non-Jews who loathe and detest it from the bottom of their hearts. How long do you think the first set of non-Jews will go on defending Israel from the second lot and from their very wealthy and numerous kinsmen?"
  http://www.slate.com/id/2191193/

  SvaraRadera
 11. Anonym 16:45: Området på kartan 1946 som namnges Palestina är Palestina år 1946. Rätt enkelt egentligen. Staten Israel bildades 1948. Givetvis måste en FRAMTIDA tvåstatslösning innebära att det finns två stater. Ett futuristiskt Palestina är nog mest fullt av Helium-3 raffinaderier och rymdskepp.

  Anonym 16:47: Hur kan man påstå att Israel accepterade den delning som FN föreslog 1947 när de redan tagit mer än hälften av det palestinska området innan sexdagarskriget 1967?

  Kolla in Mr Galahads tidslinje, den är riktigt bra! Tack! =)

  Beelzebjörn: Du har rätt förstås. Det jag beundrar är delar av den judiska kulturen och det intellektuella arvet, samt ett gäng prominenta personer som råkat vara judar.

  SvaraRadera
 12. Anonym 17:06: Tro inte att palestiniernas sak automatiskt är alla arabers sak. I Libanon behandlas palestinier som andra klassens invånare, de får inte ta alla typer av jobb och tvingas bo i de getton som fortfarande kallas flyktingläger. Berättigar det på något sätt Israels förtryck av palestinier? Ska vi kanske börja förtrycka palestinier i Sverige också, om nu redan araber gör det?

  Anonym 17:08: Vem har sagt att en Palestinsk stat skulle vara "jude fri"? Att överhuvudtaget tycka att det är fint av Israel att acceptera att palestinier bor i landet är näst intill vidrigt. Palestinierna bodde på den marken långt innan judarna kom! Jag har själv vänner som engligt all internationell rätt har rätt att återvända till sina hem och sina byar, men som skjuts ner ifall de ens närmar sig den Israeliska/Palestinska gränsen i Libanon. Det ÄR en ockupation!

  Anonym 17:16: På hur lång sikt då? Hittills har det gått 60 år och det palestinska underläget har bara förvärrats. Men visst är Israel beroende av USA och andra. De kunde ha valt den andra vägen och behandlat palestinierna bättre. Så fort människor får drägliga livsförhållanden och slipper leva under skräck och förtryck så börjar hatet sippra bort. Efter två generationer är det inte längre en realitet. Fanatikerna på båda sidor är förstås ett problem, men i övrigt är de precis som vi...

  SvaraRadera
 13. Jag lägger mig inte i sakfrågan, men denna blogpost dyker upp på http://live.piratpartiet.se

  Är det rätt egentligen? Känns inte som en sak som PP behandlar (än åtminstone) och PP nämns aldrig i blogposten.

  SvaraRadera
 14. Jag skriver till större delen om PP-relaterade ämnen, men kommer inte begränsa min blogg till dem.

  Jag skriver inte heller för Piratpartiets räkning (även om det kan verka så ibland) och förbehåller mig rätten till åsikter även utanför "piratsfären". Jag ska försöka få ihop ett inlägg om nätcensur i Palestina/Israel, det vore intressant att se hur pirater som inte håller med mig i Palestina/Israelfrågan ställer sig till den.

  Att bli "censurerad" från PP LIVE för att jag inte avgränsar mig enligt partilinjen låter inte riktigt som något Piratpartiet skulle ägna sig åt.

  En enkel rörelse med höger pekfinger och mitt inlägg försvinner ner och ut ur synhåll.

  SvaraRadera
 15. Jag vet inte riktigt hur Live fungerar, men jag tycker det verkar som att en del av Ricks inlägg kommer på Live, en del inte. Jag antar att det finns någon flagga man kan sätta på de inlägg som ska vara med och inte.
  Om det finns det så vore det kanske lämpligt att använda den funktionen när man bloggar om sin katt, hund eller palestinasjal :-)

  (nu finns det säkert inte en sådan funktion bara för det å jag har fått allt om bakfoten)

  SvaraRadera
 16. Det är lungt DNME tyckte att vissa borde förkovra sig lite innan de uttalar sig.

  Särskilt vill jag rikta uppmärksamhet på de israeliska terrorgruppernas ledare och hur Israel belönat dessa med höga offentliga tjänster och uppdrag, exempelvis premiärminister posten. Hur sjukt är det??
  Den man som beordrade mordet på Folke Bernadotte (Ni vet han med de vita bussarna som ironiskt nog räddade tusentals ifrån nazisterna), som då var FN ambassadör med uppdrag att medla mellan araber och judar, Yitzhak (Yezernitzky) Shamir. Blev senare vald till premiärminister av Israels befolkning. Stödjer då inte denna befolkning mannens handlingar som rättskaffens och riktiga? Eller väljer man att blunda för de brott (för hur män än vänder det så ÄR det fortfarande politiskt mord=terrorism det handlade om) mannen begått?


  Det FÖ finns ett mycket enkelt sätt att stoppa stridigheterna men detta har framförallt Israels "fredsälskande" regeringar varje gång hindrat, nämligen internationella fredsbevarande trupper med FN mandat.
  Där ockupationsgränsen går idag kan man börja och så skapar man en fem mil lång DMZ remsa mellan Israelerna och Palestinierna och sätter upp en "no fly zone" i luften och viola. Inga fler barn (ca: 30% av de dödade i den sista invasionen, var barn) som dödas av "precisionsvapen" som clusterbomber, vit fosfor mm. När så stridigheterna hållits till ett minimum i några år så kommer de mer radikala krigshetsarna som just nu har makten i de bägge lägren, inte längre att ha så stort stöd och då kan man äntligen påbörja verkligt fredsarbete.
  Israel kommer att på ett eller ett annat sätt att tvingas till att bita i det sura äpplet och lämna tillbaka åtminstone en del av det land man ockuperade 1967, till de som äger landet från början. Världen kommer inte att acceptera något annat i längden.
  Den stora frågan är dock hur mycket blod som måste flyta innan det blir verklighet.

  Simma lugnt..

  SvaraRadera
 17. Mr G, tack för dina kommentarer! Har du också märkt att de som försvarar den svages rätt i en maktbalans skriver längre och mer välgrundade kommentarer och än de som mest verkar idissla vad den starke i maktbalansen vill få dem att tro. Jmfr. med "fildelning är stöld"...

  E-mannen: Jag har inga som helst behov av att tvinga på pirater mina "icke-piratiska" inlägg. Ska kolla upp det där med flaggningen. Det är en ypperlig idé. Tack för tipset! Och om funktionen inte finns så borde det vara något för live.piratpartiet.se att införa.

  SvaraRadera
 18. Hej DNME!

  Kan du kontakta mig på mikael@nilsson.name eller kmrmini på skype angående live.piratpartiet.se?

  SvaraRadera
 19. Palestina var det namn som romarna gav den judiska staten. Namnet kom efter fenicierna. Fenicierna var inte araber.
  Av det palestina mandatet gavs 80% till Jordan 1921.
  Under andra värdskriget var den palestinska bigaden den judiska brigaden.
  FN delade land mellan Israel och araber från olika länder. Inte förrän 1967 började Arafat anta namnet Palestina.

  SvaraRadera
 20. FN delade landet i ungefär 2 lika stora delar mellan Israel och Araberna.
  Israel accepterade sin del. Araberna ville inte ha en judisk stat utan anföll Israel. Jordan erövrade Västbanken som var neutralt. Egypten erövrade Gaza. Egypten och Libanon skapade de flyktingläger som existerar än i dag.
  Jordan dödade och stötte ut de judar som bodde på Västbanken. De araber som bodde där fick jordanskt medborgarskap något som de drog tillbaka 1982.

  SvaraRadera
 21. Araberna anföll Israel 1948.

  Araberna provocerade till kriget 1967 när Nasser byggt stora styrkor längs gränsen till Egypten.

  SvaraRadera
 22. Israel accepterade de judiska flyktingar som förföljdes i arabiska stater.
  Libanon och Egypten i stället för att införliva sina skapade läger.

  SvaraRadera
 23. Varför presenterar du inte en karta där du jämför Israel med andra alla andra arabiska stater.

  Araberna som bodde i det osmanska riket identifierade sig inte som palestinienier utan som araber som kom från olika håll.

  Israel har visat sin fredsvilja genom att ge upp land. Det ses endast som en uppmuntring för större våld hos araberna. Varken Hamas eller Fatah erkänner Israel.

  SvaraRadera
 24. Arafat ville inte ens överväga fred när Barak erbjöd Gaza och 96 % av Västbanken och del av Jerusalem.

  SvaraRadera
 25. Det är intressant med etymologin för namnet Palestina. Men det har ingen som helst politisk betydelse.

  Vad som har betydelse är att människor drevs från sina hem för att undkomma våldtäkter och massakrar. De har sedan dess hindrats från att återvända av Israelisk militärmakt, detta trots att FN och världssamfundet erkänner rätten att återvända.

  Många bland kommentarerna gör misstaget att tro att araber är ett folk. Vi kan tala om judar som ett folk, men att tala om araber som ett folk är som att kalla europeer för ett folk. Jag är inte intresserad av att på något sätt försvara odemokratiska arabstaters territorieanspråk. Jag är intresserad av att Palestinerna ska få återvända till sina hem och leva utan förtryck.

  Israel har inte givit upp något land överhuvudtaget! De är en ockupationsmakt. När de "ger tillbaka land" betyder det bara att de ger tillbaka en liten del av det som de nyligen har anekterat. Två steg fram och ett steg bak.

  Vi såg alla vad som hände när de lämnade Gaza. De började en invasion och en massaker. Detta på grund av att Hamas avfyrade några raketer mot städer som de enligt FN och folkrätten har rätt till. Sderot som fick motta flest hemmabyggda raketer heter egentligen Najd och är en palestinsk by som utsattes för etnisk rensning 1948. Hade media vinklat till Hamas fördel istället för Israels hade man talat om modiga frihetskämpar som kämpade likt David mot Goliat för att få återvända till sin hemby. Jag stödjer inga våldshandlingar i området, vad jag stödjer är en balanserad bild av läget!

  Anonym 21:53: Det där är taget ur luften. Du kan inte bolla ihop bitar du tycker om och presentera det som sanning. Läs på lite. Det finns en bra amerikansk dokumentär på YouTube (http://www.youtube.com/view_play_list?p=6027A3550C6AF8FC) som är så balanserad man kan förvänta sig.

  Jag tänker först och främst på de människor som bara vill leva normala liv. Därför tror jag på en tvåstatslösning. Vad som helst som bara kan få förtycket att sluta och rädslan (både bland palestinier och israeler) att upphöra.

  Men tittar man krast på det så har inte Israel någon rätt till Palestina. Det har däremot de judar som sedan länge bodde där (och som också blev undantryckta av de europeiska judarna). Det enda anspråket de har är att "Gud har givit dem landet", men sådana barnsligheter kan ju uppenbarligen även palestinierna använda sig av.

  Att Israel en gång för snart 2000 år sedan har legat där betyder absolut ingenting! Mina förfäder Vanerna blev undantrycktaifrån skandinavien av de Asatroende flera hundra år senare än romarna kickade ut Israelerna. Enligt samma resonemang borde ni blandblodssvenskar dra från mitt land!

  Ett ännu närmare exempel: Man kan inte försvara Israels rätt utan att samtidigt försvara samernas rätt till ett Sameland i norra Skandinavien. Det finns helt enkelt ingen skillnad, inte annat än att Samerna inte har en överlägsen millitärmakt och USA i ryggen...

  SvaraRadera
 26. Kartan är inte skitsnack. Det är bara förnekare och förvridare som försöker påstå annat. Detta säger jag som palestinier, ifrån Västbanken. Så överdrivet är det och världen tittar på.

  SvaraRadera
 27. De finns ingen rättvisa i värden allt handlar om vem som har pengar och usa s millitärmakt på sin sida o de har israel tuvär.

  SvaraRadera
 28. det är Palestina land bara.
  judarna som kommit till Palestiner folk inte palestiner folk som kommit till judar. Palestiner folk bor i Palestina och judar de har ingenting i Palestina.
  judar de bara döda människor.
  glöm inte att de finns liv efter döden man få straff från gud.

  SvaraRadera
 29. •Judas förrådde Jesus ....

  SvaraRadera

 
Creeper