onsdag 10 juni 2009

Alla som glömmer saker är terrorister!


Göm er! De är här! Terroristerna!

Bomblarm på Centralstationen i Malmö! Polisen evakuerar och kallar in bombteknikerna! Varning! Varning! Ingen är säker, det finns illvilliga människor överallt!

Vem som helst kan vara en terrorist. Är det inte bäst att vi övervaka alla ändå? Har man bara rent mjöl i påsen så har man inget att frukta.

Men det finns ett annat sätt att se det också: Stressad person springer till buss och glömmer resväska. Polis och väktare överreagerar och evakuerar byggnaden. Media hjälper till att skrämma upp folk. Polis spränger sönder resväskan.

Undrar om man får tillbaka någon på försäkringen ifall polisen blivit hysterisk och skjutit sönder ens prylar? Jag vill minnas en tid då en stationsvaktmästare hade öppnat väskan för att se vem den kunde tillhöra, eller bara ställt den bland de andra kvarglömda sakerna.

Vad har egentligen hänt sedan dess?

Finns det några terrorister att vara rädda för?

I Sverige har vi faktiskt haft politiska bombdåd. FÖR 101 ÅR SEDAN! Då sänkte en arbetarättsaktivist båten Amalthea i Malmö hamn. Båten huserade strejkbrytare. Vem vet kanske finns det fortfarande sossar som pillar med bomber...men det är inte direkt troligt...

Poliser handskas med farliga situationer nästan varje dag. Det är klart att de ser allting i det ljuset. Media älskar när det finns faror att skriva om. Och övervakningsfreaksen gnuggar händerna och tänker att: "Ha ha, det lönade sig att lämna kvar väskan på centralstationen. Nu blir det lättare att få igenom mer övervakning!"

Det är snudd på patetiskt...


Akta-akta-akta! phju...skönt...det var bara din skugga...Gammelmedia:
Aftonbladet
Sydsvenskan
DN

16 kommentarer:

 1. Hehe, sant. Jag börjar verkligen bli trött på detta misstänksamhetssamhälle som håller på att breda ut sig. Man borde väl för bövelen anses vara en rättsskaffens medborgare till motsatsen _bevisats_.

  SvaraRadera
 2. "Husera" betyde plundra, härja. "Hysa" är nog ordet du söker.

  SvaraRadera
 3. Amalthea sjönk faktiskt inte.

  http://www.malmo.se/kulturbibliotek/stadsbiblioteket/kulturarvmalmo/amalthea1908.4.7a0d7a4f1194d7138b280001518.html

  Hanse, (PP)

  SvaraRadera
 4. Har ju statistiskt bevisats att det är störe risk att dö av ett blixtnedslag eller i en flyg crash än att dö i ett terror attentat. Kan regerigen inte dela ut sådär 670 miljoner till åskledare varge år då om FRA ska ha så mö pengar till att jaga terrorister mindre farliga än åskan? Borde ju rädda mer liv i så fall.

  SvaraRadera
 5. Huser|a -ade v. härja, hålla till, vistas

  Jag menar husera.

  Tar tacksamt emot förslag på bättre språkbruk, men då ska det just vara BÄTTRE språkbruk. Blev för en tid sedan tillsagd att inte särskriva "i alla fall"...

  SvaraRadera
 6. Sant, den sjönk ju inte...det visste jag egentligen, det blev bara så av farten.

  Det är också sant det där med åskledarna. Det i sig vittnar om att det inte är terroristbekämpning de primärt är ute efter. Det är kontroll över oss.

  SvaraRadera
 7. 1975 hadde vi en politiskt bombning i sverige http://sv.wikipedia.org/wiki/Ambassadockupationen_i_Stockholm_1975

  SvaraRadera
 8. @Benny
  Fast det var ju på tyska ambassaden som ju officiellt är Tyskland. Alltså ej i Sverige.
  /Another one

  SvaraRadera
 9. "Man antar, att laddningen exploderade av misstag."
  Alltså inget bombdåd i sig, men visst det har egentligen ingen betydelse...jag förstår din poäng.

  Min poäng är att 1975 tillhör den tiden då stationsvakten inte skrek: "Halarm! Halarm!" och ringde polisen, utan tog det lungt och antog att det var precis den kvarglömda väska det faktiskt var.

  Vi har inget att frukta från bomber och terrordåd. Vi kan däremot frukta trafiken och cancern och att vi sakta glider över i ett totalitärt övervakningssamhälle...

  SvaraRadera
 10. "Husera" som i hålla till, vistas är med en skämtsam anspelning på härjandet. "skämts., numera knappast br." säger SAOB. Typ "och här huserar ungarna". Höhö-roligt, då de härjar och lever om. Fast strejkbrytare rumlar kanske en del...

  SvaraRadera
 11. Den 30 december 1991 lät den så kallade militärligan en bomb brisera på centralen i Stockholm och krävde att VAM´s ledare Klas Lund skulle friges. Även om de främst var ute efter pengar, så verkar det ha funnits nynazistiska kopplingar...

  SvaraRadera
 12. a: Källan till min definition ovan är SAOL. Har faktiskt aldrig hört ordet användas i bemärkelsen "härja", men det betyder ju inte att folk inte använder det. Uppenbarligen.

  Janne: Ok, nu när du säger det har jag ett vagt minne av det. Det är sant det får räknas som ett bombdåd. Men det ändrar inte min argumentation. Vi har inga terrorister att vara rädda för. Genom att media gör hönor av varenda fjäder så byggs det upp en bild av vårt samhälle som farligt. Det ÄR det inte.

  SvaraRadera
 13. Jag tror att det finns fler gamla stötar än mig som tänker "härja" när de hör "husera". Men dagens ungdom kanske har "bytt om" betydelsen, omedvetna om vilka oönskade bilder det väcker. (Märkte du vad jag gjorde nu?)

  SvaraRadera
 14. Jodå =)
  Jag spelar gärna ungdomen i vårt lilla språkliga drama, mina många solvarv till trots.

  Hur som helst så tror jag alla som läst våra diskussion vid det här laget är rätt välinformerade om hur man kan använda ordet husera.

  SvaraRadera
 15. Bra poäng. Var väl iofs även nån sprängning i Norrland i slutet av 90-talet? Kraftledningar om jag inte minns fel...

  SvaraRadera

 
Creeper