onsdag 1 juli 2009

Är det dags att lämna skeppet?


Genom åren har vi sett hur TPB uppnosigt strechat långfingret åt upphovsrättsindustrin och det finns inget skäl för oss att tro att de plötsligt genomgått en personlighetsförändring och sålt sina själar to the dark side of the force. Jag litar på The Pirate Bay, och det tror jag de flesta andra gör också. Vi är faktiskt skyldiga dem den respekten! Vi måste lita på att de faktiskt tror att det här är en bra lösning. Vad vi definitivt inte behöver lita på är att det verkligen ÄR en bra lösning.

"På internet är det så att om saker inte utvecklas så dör de", säger Sunde. Nu kan man väl knappast komma och påstå att TPB håller på att dö ut, den växer hela tiden och det kommer ständigt till nya användare. Det må finnas nyare och bättre tekniker än bittorrent, men uppenbarligen har den inte spelat ut sin roll. Även om det nu rent hypotetiskt skulle vara sant att TPB är döende så finns det den ideologiska frågan om det inte är bättre att gå till kvavs med flaggan i topp. De bedyrar att de inte "gör en Napster" och förvandlar TPB till en betaltjänst, men hur kan de vara så naiva att tro att en affärsman som Pandeya, som äger GGF och är den som ska köpa TPB, ska välja att stå emot upphovsrättsmaffians advokatarmé? Vad finns det för garantier att vi inte ser Pirate Pontén som ägare till TPB om ett år?

"– Om de gör någonting som användarna inte vill ha så dör Pirate Bay och det är den bästa försäkring vi kan få", säger Sunde (Aftonbladet).

Det är mer än lite naivt av Sunde att tro att GGF har samma motivation som TPB Crew har. TPB har alltid vurmat för en frihetlig hållning till nätet. De har aldrig lagt sig i vad användarna lägger upp så länge de lägger upp vad de säger att de lägger upp. Det finns ingen som sitter och modererar och styr innehållet. Det är precis därför som TPB är den populäraste torrentsiten i världen. GGF är inte intresserade av frihet på nätet, de är intresserade av att tjäna pengar. punkt. Kan de tjäna sig en hacka medan flaggskeppet sänks så finns det inget som talar mot att det är så det blir. Dessutom visar det sig att det finns tvivel kring hur legitim Pandeya är som affärsman (se Realtid.se1, Realtid.se2). Hoppas de ser till att de där pengarna förs över innan affären är igenom.


Antingen sitter Sunde & Co på uppgifter som inte vi känner till, eller så blir de lurade.

Det finns några avgörande frågor som måste besvaras för att vi inte alla ska lämna skeppet:

1. Vad menar GGF när de säger att The Pirate Bay, eller "de förvärvade tillgångarna" som det numera kallas, ska "användas på ett legalt och ändamålsenligt sätt"? Är det legalt på det sätt TPB själva alltid hävdat att det är, eller är det legalt så som upphovsrättsmaffian och deras lakejer i det svenska rättssystemet definierar det?

2. Hur ska de kunna införa betalningssystem utan att inskränka innehålls- och nedladdningsfriheten på TPB?

3. Inser GGF vilka skor de stoppar tårna i? Inga sparade personuppgifter, ingen styrning, absolut inga spyware och ett aktivt ställningstagande för användarnas intressen...kommer de klara det? Hur rimmar det med den riktade reklam de ska tjäna pengar på?

4. Har varken TPB eller GGF insett att upphovsrättsmaffian i första hand inte är intresserade av pengar utan av makt? Det finns inte en chans i helvete att de släpper på sina krav att kontrollera vad, hur och när kultur sprids till kunderna (inte deltagare eller användare) bara för att det skulle börja droppa in mer guld i deras redan överfulla kistor. Hur ska man blidka monsterna?

TPB har alltid varit David mot Goliat. Nu ska David sälja ut till en entreprenör som ska lägga slungan på hyllan och försöka nya modeller som även Goliat ska gå med på. Det kan inte sluta på annat sätt än att Goliat får som han vill. Utan slungan är David bara ett villebråd.

Visst har TPB Crew all rätt att sälja till vilken krösus som helst, men då missbrukar de det förtroende de fått från alla de som hyllat dem som hjältar. Om man säger så här...Braveheart hade inte blivit riktigt samma film om William Wallace redan innan andra bataljen sagt att:

- Nä, jag är liksom trött på hela den här "befria Skottland" grejen. Jag känner inte riktigt att det leder någon vart.


Vill TPB att vi ska vara kvar så måste de visa korten innan köpet går i hamn. Annars säljer de ett tomt och övergivet skepp...Länkar
DN1, DN2, DN3, DN4
SDS1, SDS2, SDS3
SvD1, SvD2, SvD3
Aft1, Aft2, Aft3, Aft4, Aft5
Exp
Metro 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

6 kommentarer:

 1. Jag är lugn. TPB-besättningen har givetvis ess i rockärmen. TPB bygger ju på gammal teknik och det är dags att dra vidare - jag väntar mig nästa generations fildelning får uppsving väldigt snart.

  SvaraRadera
 2. Haja vilka tekniker/siter som TPB Crew kan bygga för de 30miljoner de får till sin internet-fond.
  Och det för att sälja ett jäkla domän-namn.. . Jag hoppas INNERLIGT att affären går i lås! Dock verkar det sjukt tveksamt med nuvarande köpare som verkar mer än lovligt skum.

  SvaraRadera
 3. ja esset i rockenarmen är nog just att dom har en ny och bättre tjänst på gång, något som dom helt enkelt behövde pengar för att kunna få igång. kanske någon form av krypterad torrent tjänst eller kanske helt ny teknik, är nog bara att vänta och se.

  SvaraRadera
 4. Robert Andersson1 juli 2009 19:22

  Kreativ förstörelse. Nästa fildelningsmodell is just a click away.

  SvaraRadera
 5. Helt klart det bästa inlägget jag läst om hela affären hittils. Vi får ju vänta och se vad som sker, men jag ä övertygad att din analys är stämmer rätt bra. Ett aktiebolag kan ju inte agera i något annat syfte är vinst.
  Det allra mest intressanta är ju att se hur mycket trovärdighet TPB crew tappat i och med denna affären.

  SvaraRadera
 6. Det är sant...och med 30 millar har man råd till en hel kortlek...

  Det som går förlorat är symbolvärdet av TPB. I världens ögon kommer det att se ut som om Goliat än en gång besegrat småfolket. I alla fall tills de spelar ut sitt ess.

  Tror det viktiga är att andra skepp i piratflottan gör sig synliga. Piratrörelsen har ju alltid varit en bred frihetlig medborgarrörelse och kan bara vara sunt att man säljer av flaggskeppet så att andra kan komma fram och bränna av en salva.

  En fördel med köpet är att det tydligt kommer att visa hur oresonlig upphovsrättsmaffian är. För ingen betalningsmodell kommer duga...det är total kontroll de vill ha.

  Tror inte längre att TPB Crew tror på köpet...och jag förlåter dem för att de ger sken av det...

  ...hoppas bara de låter någon annan ta över innehållet (torrentfilerna, sökmotorn etc)! Så vitt jag förstått det så ingår inte det i köpet...

  SvaraRadera

 
Creeper