tisdag 20 april 2010

Dumhetens konspiration

Det är självklart att det skulle dyka upp konspirationsteorier kring olyckan i Smolensk där i stort sett hela den Polska militära ledningen dog. Det är mänskligt och naturligt att vilja hitta en orsak bakom sådana katastrofer som är stor nog att matcha själva katastrofen. Då räcker det inte med att det var dimma och dålig sikt.

Sådana är vi människor och det måste vara ok att vi är det. Att handskas med döden är svårt nog. Att handskas med katastrofer av den här typen är långt värre.

Sedan finns det ett annat mänskligt tillkortakomande som är desto tristare. Vårt medvetande vägrar acceptera sådant som finns rakt framför näsan på oss. Istället väljer vi att rationalisera bort det så att världen åter igen passar in i den världsbild vi byggt upp.

Det var det Hitler menade när han sa att man måste ljuga stort för att människor ska gå på det.

Jag skriver det här inlägget med anledning av den intressanta artikeln i DN som jämför olyckan i Smolensk med Dag Hammarskjölds olycka i Zambia. Inte som ett svar till artikeln, men som en kommentar till bildmontaget där de kraschade planen visas sida vid sida. Jag har lagt till en bild. Det är uppenbart att den skiljer sig från de andra. Är det någon som kan förklara varför det är på det viset?

Om inte är det kanske dags att våga se att kejsaren är naken och fråga sig varför han inte har några kläder...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Creeper