onsdag 16 december 2009

Känn igen din polisstat: tecken #1

09.52: Pressefotografer bliver holdt på afstand af politihunde. En af aktivisterne er 'strippet' - altså bundet - til et el-mast. (Politiken.dk)

09.55 Polisen har gripit 20-25 aktivister vid Örestad. De sitter nu på trottoaren vid Fields parkeringsplats med plastremmar runt handlederna. Pressen motas bort av poliserna med hjälp av polishundar. (SDS)


När Polisen använder polishundar för att hålla pressfotografer på avstånd då är det inte längre ett demokratiskt samhälle vi lever i. Då är det en polisstat. Det är det här vi kommer att se under Sveriges ordförandeskap. När det kommer till kritan är vi en del av en global polisstat.

I en demokrati är det makthavarnas verksamhet som ska vara transparent. Hur ska vi annars veta att de faktiskt representerar oss? I en polisstat är det medborgarens verksamhet som är transparent medan makthavarna gömmer sig bakom lykta dörrar, beväpnad polis och skällande polishundar.

Det positiva är att medias utsända blir utsatt för samma övergrepp som vanligt folk. Erfarenhet säger nämligen att när pressen per default står på polisens sida i rapporteringen. Det är först när batongen landar i huvudet på dem som de inser att det inte är en helt rättvis behandling.

"However low a man sinks he never reaches the level of the police."
~ Quentin CrispArtiklar:
SvD

4 kommentarer:

 1. Ska journalisterna få gå fram och intervjuva de gripna medan de grips också eller vad menar du? Det får det aldrig göra, oavsätt om det gäller en mördare eller om det gäller en huliganer i en demonstration.
  Inse att läget är väldigt kaotiskt under sådana omständigheter och att det inte precis är lätt för polisen att i stridens hetta avgöra vilka det är som försöker komma åt de gripna. Kan du avgöra skillnaden mellan en journalist och en aktivist med kamera?

  SvaraRadera
 2. det är en kamera som skiljer en aktivist ifrån en journalist. vem som helst får skriva för en tidning. Jobbar du för en större tidning
  har du oftast legitimation och ett litet namnsticker ifrån den större tidningen.

  SvaraRadera
 3. N:
  Polisen visste vilka de motade bort med polishundar. Det stannade inte heller vid det. T.ex. fick en av DN:s fotografer pepparsprej i ansiktet.

  Oavsett,
  1. En gul reflexväst med ordet PRESS på borde i sig räcka.

  2. Det är stor skillnad på vanliga kameror och pressfotografers kameror.

  3. Det ska inte vara förbjudet att dokumentera sådana här våldsamma polisiära ingripanden även om man inte är press.

  4. Att fotografera är inte samma sak som att intervjua, det tycker man att du borde ha snappat upp.

  5. Om du verkligen tror att de som demonstrerade för vår globala miljö och mot politikernas tafatthet är "huliganer" så är du bara dum i huvudet! Gnäll då inte när miljöflyktingarna letar sig upp genom Europa! Gnäll inte när Svenska arbeten försvinner till Kina, som skiter i både miljö och arbetares rättigheter!

  SvaraRadera
 4. Fin bild av staten.
  http://ungdomar.se/forum_file.php?d84457b558f054eb8a1df968f81adcea

  Funkar finfint som skärmbakgrund :)

  SvaraRadera

 
Creeper