tisdag 11 augusti 2009

Bränn ner biblioteken!

Greppa din högaffel, din fackla och följ med till biblioteket! Det bor monster där! Nu får det minsann vara nog med de arroganta bibliotekariernas slösande med våra skattepengar! Vem tror dom att dom är egentligen?

Ungefär så har det låtit bland bloggar och kommentarer sedan Malmö stadsbibliotek genomför en "akut radikal gallring" av sitt bokbestånd. Folk är uppjagade som sällan förr. Uppjagade och oinsatta. När den kombinationen möts så visar människor ofta vilka ointelligenta primater vi egentligen är. Överallt hetsas det mot Malmö stadsbibliotek och de hemska bibliotekarierna som ska förstöra 30 ton böcker för att ge plats åt bl.a. en scen och en restaurang. (SDS, SvD, DN)

Om lynchmobben vill vara vänliga att släcka sina facklor i dypölen där borta så ska jag reda ut ett par saker som man bör veta INNAN man börjar kackla och gripas av masspsykos.



SÅ HÄR ÄR DET:

1. Titlarna finns kvar. Böckerna som kasseras är endast fysiska exemplar av titlarna. Detta verkar svårt för genomsnittssvensken att förstå och det är bland annat det som ställer till det i fildelningsfrågan. Vad fildelarna inser är att titeln och kopian inte är samma sak! Själva titeln är abstrakt (oavsett om det är en bok, en film eller ett program). Den finns i många kopior och kan vid behov kopieras. Det är inte folkbibliotekens jobb att samla på exemplar av all litteratur som finns utgiven! Det jobbet har de sju pliktbiblioteken! Varje titel som utkommer i Sverige MÅSTE enligt lag skickas i ett exemplar till de sju bibliotek som samlar dem.

Bland allt för många bloggar och kommentarer talar man om bokbål som om bibliotekets gallring skulle vara ett undertryckande av politiska eller kulturella idéer. Men det är alltså inte titlarna som förstörs, utan endast uttjänta exemplar/kopior! Det säger Lena Malmquist på biblioteket tydligt: "vi [kan] också snabbt beställa boken på nätet och leverera ett par dagar senare".

Att skrika Bokbål! är att spotta på de som kämpar mot verkliga bokbål!


2. Det finns fler bokstäver än sandkorn i världen. De flesta verkar tro att det är ont om böcker och att "Malmöborna får färre böcker att låna" (SDS) ...kanske kommer inte böckerna att räcka till. Verkligheten är att antalet titlar ökar lavinartat. Men det gör inte bibliotekens utrymmen! Därför måste alla bibliotek gallra ut och slänga böcker. De har de alltid gjort!

Den gamla synen på biblioteket som en byggnad med massa böcker i, och en bibliotekarie som vaktar dem, stämmer inte med dagens verklighet. Vi står i begynnelsen av informationsåldern och ett bibliotek är en dynamisk nod i ett gigantiskt informationsnätverk. Lite som en server. Ett biblioteks samling innefattar inte bara de böcker som faktiskt står i hyllorna eller i magasinen utan sträcker sig långt bortom den fysiska samlingen. Malmö stadsbibliotek uppges ha 500 000 böcker. 500 000 exemplar! Hur många titlar kan man låna där? Tja, kolla Libris, Adlibris och Amazon.com...eller varför inte Library of Congress. En bibliotekarie är en högutbildad informationsspecialist som hjälper oss användare att hitta rätt snöflinga i lavinen.

Att utgallringen görs efter utlåningsstatistiken och bibliotekariens yrkeskunskap är alltså inte ett utslag av arroganta bibliotekarier som ska bestämma vad som är bra litteratur och vad som inte är det. Tant Bruns tid är över...hon är död och begraven. Det är inte heller en fråga om att göra om biblioteket till en flashig bokhandel som bara har ytliga deckare. Det är helt enkelt en fråga om vad de behöver komma åt snabbast och oftast! Det får stanna kvar, det andra får man hämta in.


3. En oläst bok är bara ett dött träd. När ett träd faller i skogen finns en vågrörelse av komprimerad luft som fortplantas genom skogen, men det finns ingen upplevelse av ett ljud om inte någon som kan uppfatta ljud är där. Alltså finns inte ljudet, endast vågrörelsen. Precis på samma sätt är det med böcker. De existerar inte förrän någon läser dem. När bok möter läsare. Böckerna som gallras ut är de som ingen läser. Antagligen för att de är inaktuella, mediokra eller redan finns i så många exemplar att endast ett fåtal lånas ut. Vad bibliotekarierna på Malmö stadsbibliotek gör är att slänga döda träd för att ge plats åt levande böcker!


4. Kulturella mötesplatser, inte nöjesanläggningar. Biblioteken vill locka folk. Speciellt alla de kulturintresserade som hellre sitter hemma och klagar på bibliotekens utgallring ;) De som tror att Malmö stadsbibliotek ska göras om till en nöjesanläggning har uppenbarligen aldrig ens varit på ett evenemang på ett bibliotek. Det är frågan om poesiläsning, gästande författare, bokprat och liknande...inte disko! Jag ser enormt fram emot att dra till Malmö och chilla på biblioteket på eftermiddagarna till hösten. Just tack vare att jag vet att de försöker skapa kulturella mötesplatser för användarna.


5. Man ska inte spara på skit! Varje dag går nio miljoner svenskar på toaletten och skiter. Skit som skulle kunna användas som gödsel på landets jordbruk. Varför i fridens namn är det ingen som jagar upp sig över det? Det är ju slöseri!

Svar: Det finns skit nog så det räcker och blir över. Hanteringen av all avföring skulle vara ekonomiskt ohållbar. Ingen bonde i världen skulle köpa skiten. Inte ens om man gav bort den gratis på Malmöfestivalen.

Det finns säkert många av de förstörda böckerna som var mycket bra litteratur. Titlar som alltså fortfarande kan beställas och läsas. Nya fina och hela. Men det finns också en hel del litteratur i vårt avlånga land som är totalt ointressant. Gå in på ett mindre nogräknat antikvariat, en loppis eller Myrorna och du kommer inse att 90% av titlarna där skulle du inte ens drömma om att läsa. Det är gammalt, inaktuellt och totalt intetsägande. Det var mediokert när det gavs ut och vad värde det en gång hade har vattnats ut genom åren. Jag misstänker att man nu tömt bibliotekets magasin på mycket av den skiten.

Många skriver att böckerna borde säljas ut eller ges bort. Men vi pratar inte om några hundra böcker på ett bokbord, utan om kanske 100 000 böcker! Det här året. Fattar ni hur mycket tid det tar att flytta 100 000 böcker? Skulle biblioteken annordna utförsäljning av utgallrade böcker skulle de inte ha tid med något annat. 100 000 böcker på kanske 1000 bokbord. Böcker som ingen skulle köpa!

Hur vet jag det? Jo, för ingen har ens viljat läsa dem när de lånades ut gratis!

Att skänka bort dem till folk på Malmöfestivalen då? Då tillkommer kostnaderna för de som ska städa upp alla böcker som ligger och skräpar i stan.

Alla ni som suttit hemma vid datorerna och kommenterat och kritiserat biblioteket för att de inte låtit er köpa eller få böckerna:
Ni slängde väl för helvete inte kartongen som datorn kom i?! Va?
Den kunde man ju ha gjort en hatt av...snacka om slöseri!

...lite på den nivån är det...



Så, nu kan ni tända era facklor igen och fortsätta...jag har sagt mitt.



LÄNKAR

Hets-artikeln som startade det hela

Andra och bättre artiklar:
SvD
SDS
DN

Expressen

Uppjagade bloggare (varav många i vanliga fall är briljanta):
Calandrella (Piratpartist som annars har stenkoll)
Occidental
Lisa Olsson
Juristens funderingar (jämför utgallring av böcker med förintelsen...osmakligt)
The Ghost of Liberty
Tysta tankar igen
Vegania
Bröderna Katz

Kolugna bloggare:
Badlands hyena
Peter Alsbjer
Gester med ord

28 kommentarer:

  1. I stand corrected.

    Thank you for informing me in a very entertaining way. It was one of the most enjoyable scoldings I've ever had.

    SvaraRadera
  2. Jaha du, du är en sådan till som skriver mycket ord för att uttrycka något som går att göra bara på någon rad.

    Du skriver om bokbål, men tycks inte förstå innebörden av vad ett bokbål är, och konsekvensen av det du propagerar för.

    Att elda upp böcker fysiskt är fysiskt betungande, och det görs inte i en handvändning.

    Att elda upp elektroniska böcker på en eller flera datorer är mycket enklare. Det räcker med att trycka på knappen "delete".

    Du har tyligen missat att Amazon har fjärraderat George Orwells böcker 1984 och Djurfarmen.

    Läs och lär mer här; http://alturl.com/w7sv

    SvaraRadera
  3. Tackar för underhållande läsning. Hoppas du har rätt för mig har du i vilket fall övertygat ....

    SvaraRadera
  4. Dennis: Du har alldeles rätt, jag är en ordbajsare av världsrang...som tur är tar jag bara upp virtuell plats ;)

    Är mycket väl införstådd i vad ett bokbål är för någonting...man jag antar att du sa det som en förevändning för att berätta om Amazons fjärradering. Intressant att de gör så! Men det är fortfarande inte att likna vid ett bokbål.

    De gör det av ekonomiska skäl...upphovsrättsindustrin vill ju ha kakan och äta den...och tydligen vill de sälja kakan och sedan ta tillbaka den för att kunna sälja den igen, o.s.v.

    Ett bokbål är ett försök att radera ut dissidenta tankar och ideologier. Amazon skiter i om det är Orwells bok eller Stephen King. De kan inte hindra folk från att läsa någon av dem...om inte annat så tack vare biblioteken...

    ...men tack för länken...det är ett riktigt bra exempel på hur upphovsrättsmaffian är ute efter total kontroll på informationsflödet!


    Du har också rätt i att jag inte förstår konsekvensen av att propagera för biblioteken som demokratiska fyrtorn i informationshavet (jag är ett stort fan som du säkert märkt)...även om alla böcker i världen blev tillgängliga via en smidig och lätt e-bokläsare hade biblioteken stått kvar! Förklara gärna...

    Ok, det var ordbajsversionen. Här är enradsversionen:

    Intressant. Du har fel. Bibliotek är bra.

    =)

    SvaraRadera
  5. Tack för tilläggsinformationen men din argumentation brister. Jag skall snart förklara varför jag har denna åsikt, men först skall jag bemöta ditt påstående att jag skulle jämföra bokbålet i Malmö med förintelsen.

    Någon sådan jämförelse hittar du inte i mitt blogginlägg. Förvisso citerar jag Heinrich Heine. Han levde dock mellan 1797--1856 och dog sålunda långt före förintelsen. Din koppling är därför obegriplig och din uppenbara okunskap på detta områden gör att även dina övriga påståenden kan ifrågasättas.

    Det jag skriver i min blogg är att ordet bokbål har en mycket negativ klang. Bobålet i Malm ger också dålig eftersmak i munnen. Av bibliotekets egna uppgifter framgår att det är de enskilda biblotikarierna och tjänstemännen som styr gallringen. Vilka garantier har du då för att man inte prioriterar gallringen av misshaglig litteratur?

    Man kan ju som du argumentera för att man inte borde bry sig eftersom böckerna ju kan skaffas från annat håll. Samma gäller ju dock för diktaturers filtrering av information på internät. Man bör väl inte bry sig om detta heller eftersom informationen kan skaffas på annat håll. Det blir ju bara så mycket svårare.

    Läser du slutklämmen på mitt blogginlägg ser du dessutom att jag ser bokbålet i Malmö som ett tecken i tiden tillsammans med IPRED, datalagringsdirektiv m.m. Det är alltså en liknelse som används för att i grund och botten kritisera andra samhällsföreteelser. I dag förekommer ett lappverk av lagar och företeelser i samhället som tycks ha ett gemensamt mål, nämligen att undertrycka det fria ordet och den fria opinionsbildningen. Med hänsyn till oklarheterna kring urvalsprocessen på Malmö bibliotek passade ämnet bra som jämförelseobjekt.

    Men din lögn om att jag gör jämförelser med förintelsen bör kanske överväga att ta tillbaka. Men du är naturligtvis fri att fortsätta att hävda detta påstående eftersom du därigenom endast blottlägger din egen okunskap.

    SvaraRadera
  6. Tack, kul att jag lyckats övertyga! Två på en gång dessutom...det måste vara personbästa =)

    SvaraRadera
  7. JURISTEN:

    Det är sant att jag inte visste när Heinrich Heine levde, men det är också det enda.

    Hur kan du påstå att du inte jämför utgallringen i Malmö med förintelsen, när du talar om den som ett bokbål och visar en bild på ett bokbål från Nazityskland och i texten brevid citerar Heine: "där man bränner böcker bränner man till slut även människor".

    Om du inte själv inser den tydliga associationen ber jag dig vara mer varsam med hur du komponerar dina inlägg.

    När det gäller min "uppenbara okunskap" om när Heinrich Heine föddes och dog så är det knappast något som berör mina påståenden. De står så bra för sig själva att jag inte behöver lägga någon personlig prestige bakom dem. Att du däremot kallar det för ett "område" får mig att undra...

    Det är också intressant att du fortsätter att kalla det för ett bokbål!

    Slå upp ordet och se vad de faktiskt betyder. Jag antar att du försökt på wikipedia...det var väl där du hittade citatet från Heine...titta noggrannare och jämför med uppslagsordet "gallring", andra betydelsen.


    GALLRING
    Alla bibliotek i hela världen gallrar ut böcker och det gör de minst en gång om året! Menar du på allvar att alla världens bibliotekarier ordnar bokbål?

    Du verkar leva lite i en fantasivärld...det står mycket tydligt att det är utlåningsfrekvensen som bestämmer vilka böcker som ska gallras ut!

    INTE den enskilda bibliotekarien eller de här "tjänstemännen" som du tydligen tror arbetar på biblioteket. Vad bibliotekarien däremot FÅR bestämma om är ifall det finns böcker som INTE ska gallras ut trots att de finns med på listorna. Bibliotekarierna "räddar" alltså snarare litteratur.

    Vad är misshaglig litteratur? Det kan ju inte vara anti-auktoritär litteratur för de har flertalet revolutionära titlar av gamla anarkister som Kropotkin och Bakunin...Orwells 1984 finns i 18 ex. Vad är det du är rädd för att de skulle sorterat bort om de faktiskt själva fick bestämma?

    I Malmö stadsbiblioteks verksamhetsplan för 2009 står det bl.a. att biblioteket ska verka för "demokrati och jämlikhet", att "stimulera debatt" och att "hjälpa malmöborna att bli kreativa medskapare". I deras strategi står det bl.a. att de vill "interagera med våra besökare med full respekt för deras drömmar och liv". Låter det här som några som vill bränna misshagliga böcker och censurera information?

    SvaraRadera
  8. JURSITEN forts.:

    DIKTATURERS FILTRERING
    Först var det bokbål och (kanske av misstag) förintelsen. Nu är det diktaturer. Tror du på det här själv? Jag vill se den diktator som leende och gratis hjälper dig att få tag i bortfiltrerad information!!!

    Det är inte ens så att du behöver få tag på det bortgallrade på "annat håll", biblioteket sköter allt. Det enda du behöver göra är att vänta någon dag tills boken kommer. Säg det till Burmas befolkning! De där pacifistska munkarna kommer knäcka näsan på dig.


    IPRED & FRA
    Du säger att det dykt upp ett lappverk av "lagar och företeelser i samhället som tycks ha ett gemensamt mål, nämligen att undertrycka det fria ordet och den fria opinionsbildningen". Jag tror du har rätt. Jag tycker mig se det också. Som du märkt tycker jag inte att gallringen av böcker på Malmö stadsbibliotek passar bra som jämförelseobjekt. Tvärtom tror jag att biblioteken kan stå som garanter för det fria ordet.


    MIN "LÖGN"
    Det är uppenbart att du själv inte ser den association som finns i ditt inlägg, men tittar du på det igen förstår du kanske varför jag antog att du gjorde den jämförelsen. Frågan är vad du då istället faktiskt menar med ditt citat?

    Tydligen syftar Heine på att den spanska inkvisitionen brände Koranen (enl. wikipedia). Som bekant brände de även "kättare" levande. Är det alltså det du menade? Att bibliotekets utgallring av olästa böcker till föremål för en mer levande kultur kommer att leda till att de bränner människor på bål?

    En sak till har du rätt i: någon här blottlägger sin okunskap! Gå ner på biblioteket (vilket som) och prata med bibliotekarierna. De kommer att hjälpa dig hitta kunskap. Det är vad de är bra på.

    SvaraRadera
  9. Ditt bemötande var mångordigt. Jag kommer därför inte att kunna bemöta varje detalj.

    Först ang. Heine-citatet: Detta citat är väl känt för var och en som någon gång har läst en bok. Så nej, jag letade inte upp det på wikipedia.

    Ang. bilden på min blogg: Jag sökte en passande bild på google. Den bild jag har satt in visade ett bokbål. Alla andra associationer är helt och hållet din egna fantasifoster. Känner du dig bekväm med dina fantasier så varsågod. Men låt mig själv bestämma om jag gör några associationer eller inte.

    Du hänvisar till och tror på bibliotekets löften om att verka för att främja demokrati och fri opinonsbildning och använder detta som ett argument för att visa att jag har fel. Förhoppningsvis har du rätt. Å andra sidan lovade den sittande statsministern att inte kriminalisera en hel generation. Och vi vet ju hur det gick med detta löfte. Jag förbehåller mig därför rätten att ifrågasätta och vara misstänksam mot varje auktoritet. Vill du avstå från denna rätt står det dig fritt. Jag kommer inte -på samma sätt som du - att tillskriva dig några egenskaper eller ens fantisera fram några associationer.

    Du framhåller att alla bibliotek genomför gallringar. Det är helt säkert sant, men knappast 30 ton...på en och samma gång.

    Du frågar mig vad som skulle kunna uppfattas som misshaglig litteratur. Jag kan dock knappast svar för vilken litteratur som de aktuella tjänstemännen kan uppfatta som misshaglig.

    Du märker ord när du klankar på att jag valde ordet "område" gällande din okunskap om Heine. Det hedrar dig inte. I ett kommentarsinlägg torde man nog rätt sällan väga varje ord på guldvåg.

    Du hävdar att urvalsprocessen hos biblioteket enbart styrs av utlåningsfrekvensen men glömmer att enhetschefen Lena Malmquist har lämnat olika besked. Jag vet inte på vilken grund du sätter tillit till uppgiften om hur urvalsprocessen sker. Har du full insyn? Jag har det inte. Eller spekulerar du?

    Du anmodar mig att vara försiktigare med hur jag utformar mina blogginlägg. Tyvärr kommer jag att förbehålla mig rätten att själv bestämma detta. Du får också gärna utforma dina blogginlägg efter ditt eget huvud. Det kallas yttrandefrihet. Du kan nog googla fram vad ordet betyder.

    Summa summarum så har du inte visat att du har någon som helst insikt i hur urvalsprocessen går till. Du liksom jag spekulerar därför. Skillnaden tycks mest ligga i att den ene av oss försöker omvandla sina fria fantasier och associationer till fakta.

    Jag hävdar inte att jag besitter sannningen. Läser du inlägget som jag skrev igår om bokbålet hos Uppsala universitet torde också kunna notera att jag då hänvisar till Malmö-fallet som en "blandning av allvar och ironi". Men detta kanske inte var tillräckligt varsamt utformat för att kunna uppfattas?

    Till sist: Du frågar varför jag valde just ordet "Bokbål".Man skulle kunna hävda att det handlar om en allegori. Men eftersom detta tydligen gick dig helt förbi så misslyckades jag måhända.

    SvaraRadera
  10. Jag ställer en fråga:
    http://lumaol.wordpress.com/2009/08/11/dagens-biblioteksfraga/

    SvaraRadera
  11. Först vill jag säga att jag, håller helt å hållet med.
    Sendan vill jag säga:
    Det e klart jag inte slängde kartongen jag fick min dator i! de e juh ett minne!
    och nån dag kan den komma till nytta...

    Fortsätt med bloggen du gör ett bra jobb!


    CTHTͥ͗ͯ̄̽̎̈́̂̔̇ͩ̽̌̇̀̀͊́̚҉̬̦̖̳̗̯͟Ḩ̵̶͚͔̥͓͖̱̣͉̜̮͎̻̲̊ͨͪͬ̃̾̍ͣ͑̚Ů̼͔̳͇̗̽̆͐̒̄̐͢͡L̖̤̫̫͙̞͉̰̥̥͖̺̮̬̈̓ͬͬ̄̈́ͬ͋͋ͮͨ͘̕͟U̴̢͓̺̖̟̦̳̙̥ͨͭ͂͌̒̊̔̒̋͆ͪ̌ͣ

    SvaraRadera
  12. Det är en hetsig diskussion vi för. Jag har läst din blogg och har ofta åsikter som stämmer överens med dina. Därför vill jag inte lägga mer energi på att övertyga dig om att biblioteken inte sysslar med censur eller kulturell utarmning. Jag svarar på din kommentar och hoppas du nöjer dig med det.

    Heine citatet. Lite onödigt av mig att ifrågasätta din kännedom om Heine. Det hörde inte dit. Samtidigt är tysk 1800-tals litteratur inte något som "var och en som någon gång har läst en bok" känner till. Jag läser mycket och kände inte till honom...men som sagt...det hör inte hit...det samma gäller att jag märkte ordvalet "område"...det ber jag om ursäkt för...å andra sidan så misskrediterar du min person och mina övriga påståenden genom min "uppenbara okunskap på detta område"...en hetsig diskussion m.a.o...

    Bilden. Jag sa tydligt att du eventuellt inte var medveten om associationen som finns i ditt inlägg. Men den finns där även om du inte avsåg att göra den, och det kvalificerar inte som fantasifoster. Jag hävdar (för sista gången) att man kan inte i samma stycke tala om bokbål, visa en bild på ett nazistiskt bokbål och citera "där man bränner böcker bränner man till slut även människor". Även när man räknar bort bilden finns där en lite väl radikal association mellan utgallring av böcker och brännande av människor.

    Du gör helt rätt i att lära dig av Reinfeldts (och de andra politikernas) lögner, och jag kan på ett sätt förstå att du tycker dig skönja samma mönster på Malmö Stadsbibliotek. Men jag kan garantera dig att det inte är samma sak. Jag går givetvis inte igod för allt vad Malmö stadsbibliotek gör, men jag är fullkomligt övertygad att de alltid har användarna bästa i åtanke. Jag vet inte var du bor, men du kan ju testa ditt närmsta folkbibliotek genom att be dem hjälpa dig få fram någon av de böcker som skulle kunna betraktas som "misshagliga". Ifall de inte ställer upp så har du ju tydliga bevis på censur.

    Jag frågade dig vad du anser vara misshaglig litteratur för att jag inte tror det finns någon litteratur som är misshaglig i ett demokratiskt land. Sen är det nog tyvärr så att demokratin är på tillbakagång, men min fråga är ändå vilka böcker skulle biblioteken kunna tänkas vilja ha bort?

    Givetvis får du skriva dina blogginlägg precis hur du vill. Du får också vara hur spydig du vill när du kommenterar på min blogg. Jag kommer aldrig att plocka bort någon kommentar om inte lagen tvingar mig (kankse inte ens då). Vad jag menade var att du kunde behöva kolla så att det inte finns risk att någon uppfattar dina inlägg på ett sätt du inte avsett. Det är inte bara jag som felaktigen uppfattat ditt inlägg som en association mellan utgallringen och förintelsen.

    Utgallringen. Jag har endast sett uttalandet om att urvalsprocessen utgår från utlåningsstatistiken. Vet inte var du fått den andra uppgiften ifrån (du får gärna berätta). Det finns inte heller något motiv till varför Malmö stadsbibliotek skulle vilja bli av med misshaglig litteratur, eller ens vad sådan litteratur kunde vara. Jag tror helt enkelt att vi måste lägga ner utredningen om Malmö stadsbiblioteks eventuella maskopi med Storebrorserdigrörelsen. Trots att det rör sig om 30 ton! Eller 20 ton som biblioteket uppskattar det till. Och ja, andra bibliotek har också gjort stora utgallringar, men det vanliga är förstås mindre men mer frekventa utgallringar.

    Jag är fullkomligen övertygad om att den upprördhet som uppstått efter Sydsvenskans sensationsartikel beror på att människor missförstår vad som händer. De tror något går dem ur händerna, men det är inte sant.

    Har inte läst ditt andra inlägg än, men så ingen ironi i det första inlägget. Får läsa om det med det i åtanke.

    Det finns krafter i samhället som, medvetet eller omedvetet, vill se kontroll och censur av medborgarna. De måste alla som verkar för ett öppet demokratiskt informationssamhälle hjälpas åt att motverka. Lägg inte energin på att kritisera biblioteken. De är på vår sida!

    SvaraRadera
  13. Tack, Anton =)

    Hur fick du med rastret bakom Cththulu? Är det bara sidan som fukkat upp eller är du 1337?


    Förresten: angående Biblioteken och piratrörelsen. Bibliotekarierna är de enda officiellt anställda piraterna! För all svensk litteratur som lånas ut på Sveriges bibliotek utgår en peng på ca 2kr till författaren. Det är så det löst upphovsrättsfrågan. Men det gäller endast Svenska författare. Utländska författare får inte ett skit!

    Skulle inte förvåna mig om Beatrice Nazgûl Ask snart flinande berättar att det finns tankar på att göra något åt detta fruktansvärda upphovsrättsbrott som kostar de utländska författarna flera miljarder i förlorade intäckter!

    SvaraRadera
  14. Du är ju lökig, all din svada till trots. Det är knapppast så att det går på momangen att köpa ett nytt ex av en bok om den inte längre finns nån annanstans än på några universitetsbibliotek (regeln om pliktex gäller f ö bara svenska titlar). och ditt snack om att "vem behlöver kommunala bokhyllor när bi har Google Books och Pirate Bay, typ, är bara ordridåer. Google books kommer inte att bli heltäckande och om du brytt dig om att kontrollera hade du sett att i många av de böcker som idag finns på tjänsten kan man bara läsa några få sidor.

    Du verkar tro att forskningsbibliotek och folkbibliotek skaffar hem samma titlar, så ligger det inte alls till. En del av de titlar Malmö köpt de seanste 20 åren finns förmodligen inte på något svenskt forskningsbliotek, eller bara på något enstaka. Dessutom är det inte alltid så enkelt att ordna fjärrlån från ett akdemiskt billotek till ett stadsbibliotek, och 19 av 20 biblioteksbesökare känner inte ens till möjligheten.

    Naturligtvis måste ett bibliotek gallra utdaterade saker och övertaliga ex av böcker som har haft kort bränntid (ursäkta vitsen), men i Malmö handlar det inte om någon speciellt genomtänkt gallring - det framgår av vad bibliotekarierna själva, om än motvilligt, säger i tidningen. Beskeden om *vad* man har för kritrerier för att gallra är mycket svävande: ena dagen hadnlar det enbart om urgamla läroböcker och sådant som ingen lånat på tio år, nästa dag handlar det om "sådant som står på hyllrona och som inte varit utlånart sedan 2005". Svävande, förmodligen för att man inte vill ha någon jobbig diskussion med sina besökare. Idén tycks vara att böckerna ska ut för att bereda vägen för ett mer eventifierat bibliotek, ett som mer liknar en showig bokhandel - kolla in chefen Elsebeth Tanks artikel på SDS Kultur idag torsdag när den kommer online. Uppriktigt sagt vill jag inte ha en köp-köp-beskäfitig bibliotekarie bakom ryggen som mentalt försöker dra en i tröjan och få iväg mig till en scen. Och ideér om att bibliotek ska ha en mer aktiv roll i bokförsäljningen, showrooms för nya böcker och smarabtet med förlag har hörts en del på senare år. Det har jag inget emot så länge det är en sidoaktivitet, om det blir bestäömmande för vad ett bibliotek är så är det en annan sak.

    Och något av det viktigaste man kan lära sig på ett bibliotek är att umgås kritiskt med texter och att ställa sina egna frågor, dvs att inse att böcker och artiklar inte är ofelbara bara för att författaren uttrycker sig kraftfullt - men int heller "alla texter är bara trevligt bluddewr, en text är så god som en ann". Det lär man sig egentligen bara när man har tid att fundera över vad som står på sidorna, att gå in i sitt eget möte med boken.

    SvaraRadera
  15. Som du kanske förstår av det jag nyss skrev har jag sprungit på Malmöbibblan i flera år, och har något så när kunskap om vad de har magasinerat och vad som står uppe på hyllorna. Så jag *vet* att det finns en hel del idag magsinerat som varken är gam,alt eller utdaterat - det finns helt enkelt inte plats att ha det uppe i salarna. Det som är magasinerat och dessutom inte skrivet på svenska lånas antagligen inte ut så o´fta, men det är ändå en tung del av samlingarna. Att säga (tänkt målsättning utifrån vad cheferna har sagt i SDS) "vi gallrar ut allt från magasinen som inte varit utlånat sedan 2005 och som inte har ett solklart bestående värde" vore vandalism, sen får du önska dig hur många coola fik och tv-spel som helst.

    SvaraRadera
  16. Magnus:

    Skärp dig!

    Jag sa att det var pliktbibliotekens uppgift att spara all svensk litteratur, inte folkbiblioteken. Folkbiblioteken har ett utbrett fjärrlånesystem och boken skickas samma dag som den beställs. De beställer alltså från ANDRA FOLKBIBLIOTEK, inte från akademiska "billotek" (lär dig stava!). Du som användare får vänta max två dagar (ifall den inte är utlånad på alla bibliotek). Jag har överhuvudtaget inte pratat om vare sig Google Books eller att kommunala bokhyllor inte behövs! Har du verkligen kommenterat rätt blogg? Har du tagit din medicin idag?

    19 av 20 personer sin inte tar sin medicin skriver vansinnigheter på andras bloggar. Det kan också vara anledningen till att du fått för dig att biblioteken ska börja sälja böcker istället för att låna ut.

    Det kommer kanske som en överaskning, men man kan inte ta delar av olika citat och sätta ihop dem hur man vill. Då är det inte längre ett citat. Därför är det bara du som säger att de ska gallra ut allt från magasinet som inte varit utlånat sedan 2005. Läs artikeln igen! Läs mitt inlägg igen...ja varje ord, annars begriper du den inte.

    Jag vet att jag skriver långa blogginlägg och ser inget fel med fördjupning, men det kräver eftertanke och källkritik, något du totalt har missat.

    Jag saknar plötsligt Juristens kommentarer...

    SvaraRadera
  17. Ni som är så kritiska till att Biblioteken gallrar böcker. Städar ni aldrig ut gamla saker hemma i ert eget hem. Om inte, då skulle inte jag vilja besöka ert hem...
    Detta är löjligt!

    SvaraRadera
  18. DNME: "19 av 20 personer sin inte tar sin medicin skriver vansinnigheter på andras bloggar." - lär dig skilja på pronomen och konjunktioner eller kom hem från permissionen till hispan. Eftersom du inte kände till citatet från heine som är ren allmänbildning borde du nog tala tyst om andreas skrivmissar.

    Du har en grovt överdriven uppfatning om hur snabbt det går att få till fjärrlån. Att få iväg blanketten eller dataposten går väl hyfsat snabbt, att verkligen få över boken kan ta betydligt längre tid. Dessutom händer det faktiskt att böcker helt försvinner ur folkbibliotekssystemet, dvs de finns ingenstans. Vare sig dessa böcker är svenska eller utländska.

    Malmö har av naturliga skäl en hel del böcker på minoritetsspråk, jag undrar vad för slags expertkunskap biblioteket sitter på när det handlar om gallring av dem.

    Du hänvisar i ett grötmyndigt tonfall till pliktbiblioteken (sektion 1). Det låter ju flott med sju stycken, men i praktiken finns det bara två. Citerar från Wikipedia:
    "Pliktexemplar är ett exemplar av ett tryckt eller annat verk, som enligt Lag (1993:1392) om pliktexemplar av dokument måste levereras till pliktbiblioteken; Kungliga biblioteket i Stockholm, Lunds universitetsbibliotek, Stockholms universitetsbibliotek, Uppsala universitetsbibliotek, Linköpings universitetsbibliotek, Göteborgs universitetsbibliotek och Umeå universitetsbibliotek.Av dessa institutioner är de två första (skyldiga att för alltid spara samtliga pliktexemplar medan de övriga själva får göra ett urval bland de mottagna exemplaren." (dessutom har den senare gruppen bar pliktext av sådant om getts ut de senaste 20-30 åren eller så)

    Och nej, KB eller LUB har ingen plikt att skicka en bok på fjärrlån till någon privatperson i Enköping eller Malmö.

    Du kanske lär dig mer när och om du börjar *jobba* på bibliotek för jag förmodar att du är i branschen? ;)


    Google Books - nej, du kanske inte nämnde dem - jag orkar knappt läsa igenom hela tråden en gång till - men ditt matt-tugggande resonemang drivs av tnken att digitala ex i alla fall är överlägsna fysiska och dessutom mer tillgängliga eftersom man kan få upp dem på skärmen på ett ögonblick. Ah, därär det, din egen replik till Juristen:

    "Du har också rätt i att jag inte förstår konsekvensen av att propagera för biblioteken som demokratiska fyrtorn i informationshavet (jag är ett stort fan som du säkert märkt)...även om alla böcker i världen blev tillgängliga via en smidig och lätt e-bokläsare hade biblioteken stått kvar! Förklara gärna..."

    Digital naivitet, säger jag, alldeles oavsett att den typen av idéer anses hippa - Anders Mildner, nån? Även om hälften av befolkningen skulle ha tillgång till läsplattor om tio år så kommer den fysiska boken/tidningen att vara en självklar del av läsning, forskning och diskussion i hundra år till.

    SvaraRadera
  19. zzZZZzzz....


    Andreas har dessutom inte ens kommenterat. Än mindre gjort några skrivmissar ;)


    Det som i första hand sorteras bort av de fem övriga pliktbiblioteken är reklam, trycksaker, föreningsbrev och liknande...vilken förlust...

    SvaraRadera
  20. Kom in i matchen om du tror dig ha något att svara med, pellejöns.

    SvaraRadera
  21. Jag har redan gett dig alla svaren. Det är du som väljer att inte se dem. Läs igenom inlägg och kommentarer igen. Allt finns där.

    Matchen är över, publiken har gått, du förlorade och står ensam kvar på plan...

    SvaraRadera
  22. Måste man dra dig i håret till ett bibliotek för att du ska fatta, din obildade tönt? ;)

    SvaraRadera
  23. Följer du den spännande fortsättningen?
    http://lumaol.wordpress.com/2009/08/13/nu-bar-vi-ut-bockerna/

    SvaraRadera
  24. Ge er detta är nere i sandlådenivå nu!

    SvaraRadera
  25. "En bibliotekarie är en högutbildad informationsspecialist" - wow det är kanske vad de vill vara och det är kanske där problemet ligger. Jag använder både i min yrkesutövning och privat ofta bibliotek. Tyvärr är det mycket sällan bibliotekarierna kan hjälpa till med de frågor jag har. De är inte alls informationsspecialister! De skulle vilja vara det, men de är det inte. De vill emellertid inte vara tanter som stämplar böcker utan de drömmer om någonting annat. Någonting bättre och finare. Varför det nu skulle vara finare att hålla i trådarna för diverse populistiska jippon än att sköta en boksamling. Vill jag ha tag i en specialist på information finns det väldigt många som kommer före bibliotekarierna i kön! Men nu verkar det som om våra fina folkbibliotek kommer att få betala priset när en förvirrad yrkeskår desperat söker en ny, ballare identitet än den som bokstämplande tanter. Synd eftersom jag och många andra gillar både böcker, välfyllda hyllor och bokstämplande tanter.

    SvaraRadera
  26. DNME,

    Fantastiskt välskrivet, stringent och sympatiskt.

    Jag håller med om att lite gallring borde kunna vara till gagn för läsare och skattebetalare; det skulle inte vara någon hejd för kostnaden för folkbiblioteken om man skulle tvingas anskaffa ständigt större magasinsutrymmen för att förvara dammiga böcker som ingen lånar.

    Och tänk om folks ryggmärgsreaktion vore någon annan än att omedelbart misstänka ett oärligt uppsåt. Tjänstemännen har ett jobb och varför ska vi misstänka att de inte försöker utföra uppdraget på bästa sätt?

    Att det sedan finns olika värderingar och förväntingar på vad ett bibliotek är, ja så kommer det väl alltid vara. Signaturen Bengt föredrar bokstämplande tanter. Jag föredrar nog bibliotekarier med högre ambitioner. Att som Bengt på förhand stipulera att kulturella evenemang på scen kommer bli "diverse populistiska jippon" känns begränsande.

    SvaraRadera

 
Creeper