torsdag 1 oktober 2009

Att inte se skogen för alla träd...

I SvD står det idag att ett minnesmärke i form av ett graffitikors på en stationsvägg får stå kvar ett tag p.g.a. hot mot stationen ifall det tas bort. Normalt sett ska all graffiti bort inom 24 timmar. Polisen har t.o.m. uppmanat stationen att låta korset vara kvar. Så nu är alla upprörda...förstås....för man ska inte ge efter för terrorism...

Snacka om att inte se skogen för alla jävla träd som är ivägen!

Det galna är väl att de överhuvudtaget har en 24h regel om borttagning av graffiti? Det är inte direkt ett kulturminne de graffat på! Det finns inget som helst värde i den väggen, om man inte vill att fler ska begå självmord! Med korset på så fyllerden iaf en värdig funktion.

Vi lever i ett samhälle där snart varje kvadratmeter är täckt av reklambudskap. Att man då inte ska få göra den där deprimerande väggen finare är helt obegripligt i en demokrati. Speciellt inte om det är ett hedrande minne av en död vän till de som bor där.

Överallt i södra Europa finns det kors vid vägkanterna som hedrar minnet av de som dött i trafiken. Det är en fin gest som dessutom påminner trafikanter om att ta det lungt. Varför finns inte det i Sverige? Jo...för vi hyr bara det här landet på Storebrors nåder...

Och Storebror säger nej till icke-licensierade minnesmärken. De ger inga inkomster.

Storebror säger däremot ja till att t.ex. Clear Channel, ett av de vidrigaste företagen i världen, får sätta upp och hyra ut reklamplats överallt i hela landet. För det ger inkomster.

Men visst är Sverige en demokrati där alla är likvärdiga deltagande och jämlikhet råder...för det har ju Storebror sagt...

27 kommentarer:

 1. Du är kommunist va?

  SvaraRadera
 2. Helt vansinnigt resonemang att korset ska få vara kvar med hänvisning till att Sverige är en demokrati.

  Man måste naturligtvis vända på det: Sverige är en demokrati och skall inte styras av gatans parlament. Därför skall korset hanteras som precis vilket annat klotter som helst - det skall bort. Och om man kommer på vilka som klottrat så skall de få betala de böter de rättligen skall ha.

  Jag hatar klotter, oavsett om det är s.k. "grafitti" eller taggar. Klotter ska bort. Jag har, som skattebetalare, varit med och betalat den där väggen de klottrat på och jag anser inte att någon efter eget tycke ska ha rätt att klottra på väggen utan lov. Oavsett om någon dött eller inte. Punkt.

  SvaraRadera
 3. Korset i sig är inte det stora problemet men genom hotet så hamnar det på en helt annan nivå. Vissa personer tycker tydligen att genom att hota med terror ska man få som man vill. Enbart detta oavsett någon 24H regel borde räcka för att korset ska bort omedelbart. De som hotar borde lagföras som terrorister men det lär ju inte ske.

  SvaraRadera
 4. De här korsen från södra europa du nämner sattes upp av ?trafiksäkerhetsverket? för ett par år sedan, och det är inte mycket annat jag minns svenska allmänheten så enhetligt ville få bort. De annhöriga till trafikdödade tyckte det var allt annat än en fin gest.

  Att husägare får själva avgöra om de vill behålla klotter på sina byggnader är väl knappast ett hot mot demokratin?

  SvaraRadera
 5. det är inte graffitin som kostar utan det är saneringen.
  Lite färg på en vägg har aldrig skadat någon, väggen är ful som stryk.

  Så jävla fjantigt av svenssons att klaga på lite färg.

  SvaraRadera
 6. allt klotter ska bort de behöver rensas upp i stockholms invandrar förorter. Typisk kriminella att hota

  SvaraRadera
 7. "väggen är ful som stryk"

  ..och graffiti är ännu fulare. Pöbelestetik.

  SvaraRadera
 8. Om jag får mitt hus nerklottrat av invandrare, får jag då ta bort klottret?
  Eller provocerar jag då invandrarna till att även elda upp min bil?
  Det vore jättebra om invandrarna gjorde upp en lista över vad vi svenskar inte får göra i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Haha! Helt sjukt med alla töntrasister som tar ton i kommentarerna här. Det är 2010 nu, så på med dumstrutarna och ställ er i hörnet tack. Ni e ju pinsamma.
  I alla fall. Korset är snyggt ju. Jag är också skattebetalare och tycker att det borde göras mer i stan för att få bort allt dött grått skit. Länge leve människan! Bra inlägg DNME.

  SvaraRadera
 10. Om några nynazister grafittimålar hakkors etc som en hyllning till någon av sina kompisar och sen hotar personal och boende om de vill tvätta bort det, kommer ni fortfarande att hylla grafittikonstnärerna som gjorde detta och kämpa för att hakkorsen får vara kvar????

  SvaraRadera
 11. Sjukt resonemang. Klart dom skall sörja killen, men inte på någon annans egendom.

  SvaraRadera
 12. Ärligt, va fan ska den där väggen vara utan graffiti för? Den är SMUTSGRÅ förihelvete! Låt de som är duktiga på att måla sådant göra ett projekt där de målar hela väggen istället. Problemen i förorterna består till stor del i att det inte finns någon sysselsättning, tycker en upprustning av alla tråkiga smutsgrå betongväggar till något färgglatt och öppensinnat skulle skapa ett mycket trevligare samhälle.

  Vidare tycker jag att korset kan vara kvar.. Det är ju inte direkt något konstnärligt kulturmärke som "förstörts" genom målningen. Vidare tycker jag att det är helt SJUKT att det offentliga rummet bara ska tillhöra de företag som betalar för reklam. Jag vill inte se "köpköpköpköpköp" Jag vill fan så mycket hellre se KONSTEN som Graffiti faktiskt är!

  SvaraRadera
 13. Hakkors är hets mot folkgrupp f.ö. så det resonemanget håller inte.

  SvaraRadera
 14. Om kommunen väljer att säga upp sitt avtal om att upplåta utrymme för kommersiella budskap med tex Clear Channel så kommer detta inte att mötas med hot om våld och bomber från företagets sida. Så beter man sig i ett civiliserat samhälle. Fullständigt förkastlligt att böja sig för graffittimålarna.

  SvaraRadera
 15. En del verkar helt klart inte fattat vad det handlar om. Det handlar inte om att någon klottrat grafitti på en vägg.
  Försök se lite längre än näsan räcker. Världen är lite större än dina 2 meter runtomkring dig.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Svartskallr får sin vilja igenom tydligen, så nu är det fritt fram för även oss Svenskar att göra vad vi vill anser jag, och får jag inte det så hotar jag nån

  Passa er politiker och fega Poliser....valet 2010 kommer ge er en chock!!!

  SvaraRadera
 18. @Anonym, 2/10 08:21: Det kristna korset är en symbol för förtryck av samma magnitud som hakkorset. Den islamiska månskäran är värre än dessa två tillsammans. Världen är dock inte riktigt mogen att döma världsreligioner efter samma måttstock som andra ideologier.

  Jag håller med dig om att hakkorsresonemanget (Anonym 2/10 07:55) inte håller, men vad gäller ursprungsfrågan är problemet att man måste hålla isär två frågor:

  1: Vilken rätt har du och jag att, utan lov, kleta färg på saker som tillhör andra? Svaret är just nu "ingen alls", men för den som inte håller med, finns det parlamentariska vägar att få till stånd en förändring.

  2: Givet svaret på #1, måste det vara lika för alla. Ger man sig dessutom på olaga hot, ska man straffas, Hårt. Jag hoppas att stödet för den hållningen är starkt.

  SvaraRadera
 19. Men helt ärligt. Om jag anser att ditt hus inte är fint, så som den gråa fula väggen. Har jag då rätt att klottra där?? Och hota dig om du tar bort det. Nej just det, inte okej!!! Det är väl ändå där skon klämmer? Inte om klottret är fint eller inte...

  SvaraRadera
 20. 1. Jag håller med om att det inte är OK att hota.
  2. SL är inte en privatperson.

  SvaraRadera
 21. Kanske korset är hets mot muslimer ;-)

  SvaraRadera
 22. Vi har religionsfrihet i Sverige. Tycker rätt många diskussioner om själva symbolen och helt ologiska referenser irrelevant i sammahanget. Visst kan det vara viktigt att diskutera religioner, religiösa symboler, förtryck i religionens namn, men det är en diskussion skiljd från denna.

  SvaraRadera
 23. Det är väl för höge farao Husägaren och ingen annan som får avgöra om klotter skall bort eller inte! Helt ointressant om jag eller någon annan tycker byggnaden är ful, eller klottret viktigt, det är ägaren som avgör. Och hotet att spränga om klottret tas bort, skall givetvis utredas. Säger en hel del om vilka "vänner" killen som "hedras" har. Pack!

  MVH/ Bulten i Bo

  SvaraRadera
 24. Patetiskt!!!
  Ännu än gång visar polisen sin totala brist på "ryggrad".
  Eller är det bara inkompetens parat med lathet - oaktat vilket är polisens agerande minst sagt bedrövligt.
  Att men ger efter för hot från en hoper "småhuliganer" är kanske inte det budskap som skall förmedlas från ordningsmakten.
  De som ej kan respektera det faktum att vi lever i en demokrati med ett därpå följande rättssystem torde göra bäst i att packa väskorna och åka hem igen, Ni kom hit av fri vilja!!!

  SvaraRadera
 25. Kul att så många vill uttrycka sig, synd att inte alla tänker igenom sina kommentarer innan. Det här har inget som helst att göra med invandrare eller religioner. Men jag kan förstå att det finns en lockande enkelhet i att se världen i svart och vitt (svensk kultur mot "utlänningarnas" kultur)...men det ger en förståelsemall som inte passar på verkligheten överhuvudtaget.

  Anonym, den 2 oktober 2009 07:56, visar vad fråga egentligen handlar om "Klart dom skall sörja killen, men inte på någon annans egendom."

  Dread, den 2 oktober 2009 10:53, förklarar: "SL är inte en privatperson".

  Den där väggen är inte en privat vägg.

  M.a.o. någon har målat ett minnesmärke över en död vän på SIN EGEN vägg. Ni som inte inser att vi alla äger det offentliga tillsammans borde inte gå och rösta. Ni lever kvar i ett feodalt tankesätt där det finns en härskarklass som bestämmer.

  Representativ demokrati kan endast vara ett sätt att organisera direkt demokrati, i alla andra fall blir det en repressiv demokrati. Och DET, Anonym den 1 oktober 2009 22:52, kan man likställa med kommunism.

  Sluta gnälla på andras uttryck och gör något kreativt själva istället. Gå ut och måla något fint på en tråkig betongvägg! Jag blir sjukt sugen...

  SvaraRadera
 26. Och just ja...det där med att den "svenska allmänheten så enhetligt ville få bort" kors som trafiksäkerhetsverket satt upp över döda i trafiken (Anonym, den 2 oktober 2009 02:56)...

  Jag lovar att det inte är trafiksäkerhetsverken som sätter upp korsen i södra Europa!

  Precis där sitter grundbulten: I Sverige får individen inte göra någonting! Vi är så jävla bra på att att REAGERA, men aldrig på att AGERA. Vi är bara kuggar i maskineriet och allt agerande står mydigheterna för. Gud nåde den som inte infinner sig i ledet...då blir det gnäll...då blir det klagan om fler poliser, hårdare straff...

  SvaraRadera
 27. haha vi invandrare e tuffa vi få va vi vill altid, ni svennar ska passa er, vi pissa er racister i ansiktet om ni komer till alby

  SvaraRadera

 
Creeper