fredag 27 februari 2009

Sverige: den amerikanska lydstaten

För att klara av att ta mig genom en hel dag utan rättegångsförhandlingar har jag lyssnat på Piraterna - de svenska fildelarna som plundrade Hollywood av Anders Rydell och Sam Sundberg, mycket eminent inläst och frisläppt av projO (tack Hanna!). Den finns att tanka ner i piratbukten.

Jag hajar till över ett uttalande som MPAA:s vd Dan Glickman gjorde i ett pressmeddelande samma dag som razzian mot The Pirate Bay . Han sa att han var glad att "den lokala regeringen i Sverige har hjälpt till att stoppa The Pirate Bay". På engelska: "the local government in Sweden has helped stop The Pirate Bay".

The local government.

Inte den centrala, men den lokala. En snabb koll på Wikipedia bekräftar att the local government "[is a] term used to contrast with offices at nation-state level, which are referred to as the central government, national government [...]"

Det säger en hel del om hur upphovsrättsindustrin ser på omvärlden. Sverige är i deras ögon en koloni, en lydstat vars lokala styre ska göra som vad de blir tillsagda. Det värsta är att Sverige lyder!

Det var amerikanska påtryckningar på vår "lokala regering" i form av hot om sanktioner inom ramen för handelsorganisationen WTO som gjorde att den svenska polisen genomförde razzian som lett fram till den rättegång mot TPB som pågår nu. Det är ministerstyre hur mycket de än försöker slingra sig ifrån det...och det är emot grundlagen!

1 kommentar:

  1. Skrämmande! Bra att du lyfter fram det för oss som inte är så insatta!

    SvaraRadera

 
Creeper