fredag 27 februari 2009

Förtroendet för rättssamhället på spel

Nu har jag har suttit klistrad vid sändningarna från rättegången mot The Pirate Bay sedan den startade. Och jag är definitivt inte ensam.

Vi har hört hur åklagarsidan levererat en massa trix och fallgropar, men ingenting som har någon avgörande betydelse för fallet. Nu senast var det en eventuell applicering av BBS-lagen på åtalet. Men BBS-lagen talar om "meddelanden", alltså text och eventuellt bild som kan förekomma på "elektroniska anslagstavlor" . TPB-rättegången handlar inte om vad folk säger i kommentarerna till posterna på TPB. Det är bara ett knep för att lura de oinsatta.

De bevis som åklagare och målsägande presenterar är tvetydiga som bäst. Trots att de har haft tre år på sig att samla in bevis på olaglig verksamhet och lära sig hur bittorrenttekniken fungerar (och hur ordet uttalas) så måste försvaret utbilda dem i rättssalen. Vi har inte hört några bevis som håller över huvud taget. Vad händer då om det blir en fällande dom?

De senaste åren har förtroendet för polisen stadigt dalat. Mellan Osmo Vallo och "Apejävel" har vi insett att de inte står på "vår sida". De är inte alltid de objektiva lagens väktare vi vill att de ska vara. Att förtroendet för ordningsmakten urholkas är farligt för ett demokratiskt samhälle.

Om The Pirate Bay nu fälls utan några bindande bevis inför allmänheten kommer även förtroendet för det svenska rättssystemet att urholkas. Det är då tydligt att vi har politiska rättegångar i Sverige. Jag undrar vad som händer när 1,4 miljoner svenska fildelare se hur rättssystemet vänder dem ryggen.


---------
Uppdatering: Ser att rättsforskare vid Lunds universitet är inne på samma sak som jag. (Läs DN-artikeln här)
Förväntar mig ett erbjudande om doktorandtjänst vilken dag som helst nu =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Creeper